Σε αγωνία βρίσκονται οι δεκάδες εργαζόμενοι-ες της Αυγής, μετά την ανακοίνωση του λουκέτου στην καθημερινή έκδοση της εφημερίδας. Το γεγονός ήρθε να προσθέσει άλλη μία θύελλα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Για αιφνιδιαστική απόφαση με εντολή προέδρου μιλούν στο tvxs εργαζόμενοι και στελέχη, ενώ την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται  πως η Αυγή είναι μία ακόμα παράπλευρη απώλεια του «πολέμου» που κήρυξε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Οι εργαζόμενοι της Αυγής θυμούνται τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Κασσελάκη, ο οποίος μιλούσε για τα «νοικοκυρεμένα οικονομικά» του κόμματος εξαπολύοντας βέλη προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια τους. Τι μεσολάβησε και έκλεισε ξαφνικά την καθημερινή έκδοση της Αυγής;

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο παρεμπιπτόντως ελέγχεται από τον κ. Κασσελάκη, στη συνεδρίαση  που έγινε μετά τις ευρωεκλογές (18 Ιουνίου). Την «ομοφωνία» της απόφασης, αμφισβητεί η Όλγα Γεροβασίλη (το μόνο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου που δεν είναι επιρροής του προέδρου) λέγοντας σε τηλεοπτική εκπομπή πως η ίδια ως μέλος απουσίαζε από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, άρα δεν μπορεί κανείς να μιλά για ομόφωνη απόφαση, προσθέτοντας πως δεν ενημερώθηκε ούτε εκ των υστέρων.

Από την μεριά τους, τα στελέχη που πρόσκεινται στην ομάδα του προέδρου, λένε στο tvxs πως οι αντιδράσεις είναι υποκριτικές καθώς «….το θέμα της παύσης της καθημερινής έκδοσης της Αυγής υπάρχει χρόνια στο τραπέζι και επί Τσίπρα και συζητιόταν, μάλιστα, και με στελέχη που αποχώρησαν στην τελευταία διάσπαση του κόμματος, ορισμένα από τα οποία δεν έδειξαν ποτέ να διαφωνούν πως αυτή η εξέλιξη θα επιβαλλόταν αργά ή γρήγορα. Ούτε ο ίδιος ο Τσίπρας διαφωνούσε αλλά δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη, φοβούμενος τις αντιδράσεις να το πράξει. Σήμερα οι πόροι μας είναι λιγότεροι, επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια».

Ads

Αξίζει να σημειωθεί, πως από το ΔΣ της Αυγής το οποίο πήρε την τυπική απόφαση μετά την εντολή της Κουμουνδούρου, είχε πρόσφατα καταργηθεί η θέση εκπροσώπου των εργαζομένων.

Δημοσιογράφος της Αυγής λέει στο tvxs πως:

«Πάντα είχαμε οικονομικές στενότητες, όμως να θυμίσω πως από τα 4 εκ. που στοίχισε κάποτε στο κόμμα η Αυγή, σήμερα κοστίζει 2, χάρη στις εθελούσιες εξόδους που έγιναν με αποτέλεσμα την περικοπή του μισθολογίου κατά 35%. Αυτό που προσπαθούμε σήμερα είναι να διασφαλιστούν έστω οι θέσεις εργασίας, πράγμα όχι σίγουρο, σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ. Καπνισάκης προφορικά. Δήλωσε πως θα καταβάλουν προσπάθειες να πάμε σε άλλα μέσα. Πιστεύω όμως, πως είναι κυρίως πολιτικοί οι λόγοι του λουκέτου αφού τα χρήματα που θα εξασφαλίσουν είναι μόλις  περίπου 200 χιλιάδες από το χαρτί». 

Με αυτή την άποψη συμφωνούν και στελέχη της Κουμουνδούρου.

«Ο πρόεδρος μάλλον ταράχτηκε από τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν πως οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα από ότι τον ίδιο και τον Ανδρουλάκη, ως μπροστάρη σε ενδεχόμενο νέο σχήμα της Κεντροαριστεράς κι άρχισε να εντείνει την πολεμική του εναντίον του πρώην προέδρου. Στην αρχή είπε πως θα δηλώσει παρών ακόμα και απέναντι στον κ. Τσίπρα και πρόσφατα έγραψε το μανιφέστο από την Αμερική που μιλούσε για χάος, το οποίο παρέλαβε στα οικονομικά λέγοντας πως  τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού. Έκανε λόγο μάλιστα μέχρι και για μαύρο χρήμα. Με αυτή την ανάρτηση έκανε σαφές ότι έχει πόλεμο ανοιχτό με τον Τσίπρα και θα το φτάσει μέχρι τέλους. Το λουκέτο στην Αυγή, είναι πιθανό να είναι μέρος του πολέμου αυτού, καθώς αρθρογραφούν ακόμα άνθρωποι που δεν τους ελέγχει ο πρόεδρος» λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο tvxs.

Εργαζόμενος στην Αυγή, εικάζει πως στην επίσπευση του σχεδίου του, συνετέλεσε ενδεχομένως πρόσφατο άρθρο του Θανάση Καρτερού με τον τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε; Μπράβο συνεχίστε τα ίδια» μέσα από το οποίο ο δημοσιογράφος ασκούσε έντονη κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και στην ηγετική του ομάδα. Ο κ. Καρτερός ισχυρίστηκε πως το «αντέξαμε» είναι άλλοθι για να μη γίνει τίποτα και αναρωτήθηκε αν θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ άλλων, οι προσωπικές στρατηγικές, τα πόθεν έσχες κ.α.

«Δεν λέω πως το άρθρο προκάλεσε το λουκέτο της Αυγής. Σίγουρα όμως σήμερα το χρησιμοποιεί η ομάδα Κασσελάκη σαν άλλοθι, όπως ακούμε. Κυκλοφορεί στους διαδρόμους πως του λένε διάφοροι: γιατί να πληρώνεις αυτούς που σου κάνουν κριτική; Ο κ. Κασσελάκης αγνοεί πλήρως τις διαδικασίες στην Αριστερά. Σήμερα επέλεξε να κάνει πόλεμο στον Τσίπρα αλλά και στην Αριστερά. Στον πόλεμο εναντίον του Τσίπρα έχουν μπει μάλιστα και οι κοντινοί του σύμβουλοι όπως ο στιχουργός Ν. Μωραΐτης ο οποίος αποδομεί με αρθρογραφία του τον Τσίπρα που κάποτε εκθείαζε» λέει δημοσιογράφος της Αυγής ενώ στέλεχος της Κουμουνδούρου ανακεφαλαιώνει λέγοντας:

«Ο κ. Κασσελάκης χάνει έδαφος εκλογικά, εσωτερικά από την έντονη αμφισβήτηση της παλαιάς φρουράς και δεν φαίνεται να πείθει ως προσωπικότητα που θα παίξει ρόλο στην Κεντροαριστερά. Κάτι πρέπει να κάνει. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, αυτό που επέλεξε ως στρατηγική είναι το “ενός ανδρός αρχή”, η καρατόμηση στελεχών που τον στήριξαν στην αρχή, ο ανηλεής πόλεμος με τον Τσίπρα, στο όνομα του οποίου εκλέχθηκε, και η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν αγνώριστο φορέα με κανένα αριστερό χαρακτηριστικό. Είναι πιθανό να ακολουθήσει το “Κόκκινο 105.5” αν τολμήσει κανείς να θίξει τον βασιλιά».