Ένα ιδιαίτερα επίκαιρο απόσπασμα από την ομιλία στη Βουλή το 2017 του νυν υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος μιλούσε με την ιδιότητα του Αν. Καθηγητή Νομικής στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης ανέσυρε από τα πρακτικά η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

Ads

Όπως υπενθυμίζει τότε ο Γ. Γεραπετρίτης επέκρινε ιδιαίτερα ως κοινοβουλευτική πρακτική και ηθική της θέσπιση κάθε είδους «ακαταδίωκτου» και ασυλίας, δηλαδή ακριβώς αυτό που συνέβη με την τροπολογία που θέσπισε το ακαταδίωκτο για το χειρισμό της πανδημίας.

Τι είχε πει ως Καθηγητής το 2017;

Σε ανάρτηση που τιτλοφορεί «Το ακαταδίωκτο και η κοινοβουλευτική ηθική του δασκάλου που δεν κρατεί το νόμο που διδάσκει!» η Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Ads

«Είναι Απρίλιος. Όχι του 2021, αλλά του 2017.

Στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποιείται συνέδριο με θέμα: “Η καλή νομοθέτηση ως αναγκαία προϋπόθεση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής λειτουργίας της Πολιτείας”.

Πανεπιστημιακός δάσκαλος, εις εκ των ομιλητών, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ομιλία του σε σχέση με τα πολιτικά προνόμια και το ακαταδίωκτο των βουλευτών:
“Η δίωξη (των βουλευτών)  θα πρέπει να συνιστά τον κανόνα, η δε ασυλία την εξαίρεση, την οποία θα πρέπει να ενεργοποιεί με ίδια αίτηση ο ενδιαφερόμενος βουλευτής, ώστε να αναλαμβάνει την ίδια στιγμή και το βάρος της πολιτικής απόδειξης”.

Στον επίλογο της ομιλίας του ο πανεπιστημιακός δάσκαλος λέει από του βήματος της Βουλής:
“Καμία συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να καταστεί τομή για το πολίτευμα, αν δεν συνοδευτεί από γνήσια διάθεση του πολιτικού συστήματος να ακολουθήσει βασικούς κανόνες κοινοβουλευτικής ηθικής”.

Τα παραπάνω, λογικά και αναλογικά, θα πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε νομοθετική διαδικασία μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης. Δηλαδή, η ομιλία προέβλεπε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που νομοθετήθηκε στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Χρήσιμο το κείμενο του πανεπιστημιακού δασκάλου για ενδεχόμενη παραπομπή και επίκλησή του…

Είναι  του-τότε- αναπληρωτή καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Γεωργίου Γεραπετρίτη…

Όμως από τον Απρίλιο του 2017 έχει παρέλθει μια τετραετία και ήταν μάλλον αρκετή για να ξεχάσει τα όσα έλεγε τότε ως Καθηγητής. Τα εντελώς αντίθετα από όσα πράττει(;) ή ανέχεται σήμερα ως Υπουργός Επικρατείας, με την πλήρη αυτοαναίρεση και κατάργηση κάθε έννοιας πολιτικής – κοινοβουλευτικής ηθικής και συνταγματικής τάξης.

Η εκπρόθεσμη τροπολογία για το ακαταδίωκτο είναι μια μελανή σελίδα στην συνταγματική ιστορία και τον κοινοβουλευτισμό.

Πρόκειται για μια διάταξη προσβλητική για τους ίδιους τους επιστήμονες, η οποία αποσκοπεί μόνο στην ασυλία  και τη συγκάλυψη ευθυνών πολιτικών προσώπων και κυβερνητικών στελεχών που επιβάλλουν γραμμές στις Επιτροπές και λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις. Θέσπιση ενός πολιτικώς ανεύθυνου και ανέλεγκτου που καταλύει κάθε έννοια ισότητας, που βαραίνει τη δημοκρατική συνείδηση. Όποιου τη διαθέτει…».