Ιδιαίτερη κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι επικεντρώνεται στις επικοινωνιακές φιέστες αλλά στις κρίσιμες στιγμές ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 δεν λειτουργεί, έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη. Όπως σημείωσε σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΑ και το Βασίλη Πεκλάρη, ο αριθμός δεν λειτούργησε σε όλες τις τελευταίες μεγάλες καταστροφές της χώρας, όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά επίσης στη μεγάλη φωτιά της Κορίνθου, στις πλημμύρες της Περαίας αλλά και σε αυτές στο Λαγκαδά και το Καβαλάρι Θεσσαλονίκης.

Ads

Η Βουλευτής περιέγραψε την αλληλογραφία, που έφερε η ίδια στην επιφάνεια, ανάμεσα στην τοπική κοινότητα Καβαλαρίου με το Δήμο Λαγκαδά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την απάντηση της Περιφέρειας ότι η σύνταξη των σχετικών μελετών διαρκεί αρκετά και θα απαιτήσει ένα χρόνο καθώς και ότι επιμέρους παρεμβάσεις μπορεί να κάνει ο οικείος Δήμος. “Κανείς δεν στάθηκε στις ευθύνες, τις προσπέρασαν όλες” είπε και πρόσθεσε ότι δεν είδε τον Περιφερειάρχη στην περιοχή που υπέστη μεγάλες απώλειες. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο ποταμός που διέρχεται από τον οικισμό και προκάλεσε τα προβλήματα, ξεκίνησε να καθαρίζεται μόνο μετά την καταστροφή και όχι πριν, όπως θα έπρεπε να για να αποτραπούν τα προβλήματα.

“Είναι ευχαριστημένη περιφέρεια από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε αυτή η πλημμύρα στην περιοχή του Λαγκαδά;” διερωτήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες περιοχές  έχουν πληγεί και άλλες φορές και επανέλαβε το ερώτημα “ποιος είναι αρμόδιος για τον καθαρισμό του ποταμού”

Πατουλίδου: Από το 2018 η αρμοδιότητα στην Περιφέρεια

Λίγη ώρα αργότερα μιλώντας στην ίδια εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, παραδέχτηκε ότι η από το 2018 η σχετική αρμοδιότητα έχει περιέλθει στην Περιφέρεια. Όπως σημείωσε, η Περιφέρεια λόγω του μεγάλου όγκου ρεμάτων και ποταμών, είχε υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους, ώστε με έξοδα της Περιφέρειας να προβούν οι Δήμοι σε καθαρισμούς, που όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν έγιναν, ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης.

Ads

Ειδικότερα για το Καβαλάρι, σημείωσε ότι δεν θα ήθελε να “ρίξει το μπαλάκι” των ευθυνών στο Δήμο ή σε κάποιον άλλο γιατί οι πολίτες απαιτούν λύσεις. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, από το Νοέμβριο του 2019, η τοπική κοινότητα είχε αποστείλει σχετική επιστολή, για τον καθαρισμό του ποταμού, στην Αντιπεριφερειάρχη αλλά δεν εισακούστηκε.