Με κεντρικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, «νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς, δικαιότερη φορολογία και αποτελεσματικότερο κράτος, ανάπτυξη για όλους και ασφάλεια για την κοινωνία», η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μέσω της συνέντευξής της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ζητά «την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το δρόμο, τον υπόλοιπο δρόμο της κοινωνικής ανάταξης αλλά και για να μην γυρίσουμε πίσω, στις πολιτικές της λιτότητας και της κοινωνικής συμπίεσης. Ζητάμε την ψήφο των πολιτών, προκειμένου να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του, αλλά και να συνεχίσουμε την πορεία της επούλωσης των πληγών της κρίσης και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολλών», σημειώνει με έμφαση στη συνέντευξή της στο Πρακτορείο.
‘Αλλωστε, «τα πεπραγμένα της κυβέρνησής μας αποτελούν και το μεγαλύτερο εχέγγυο αξιοπιστίας του προγράμματός μας», προσθέτει.
Ταυτοχρόνως, όμως, επιτίθεται στην ηγεσία της ΝΔ: «Η στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτηρίζει ως παροχολογία, δωράκια και επιδόματα εξαγοράς, μπορεί να βρει ένα θαυμάσιο άλλοθι περικοπών στις εκτιμήσεις και τις θέσεις των συντηρητικών κύκλων της ΕΕ».
Η Ε. Αχτσιόγλου επισημαίνει «ότι παρότι ο κύκλος των μνημονίων έκλεισε οριστικά για τη χώρα, η ‘μνημονιακή ατζέντα’ των πολιτικών λιτότητας (μείωσης μισθών, μείωσης προσωπικού στα σχολεία και τα νοσοκομεία, περικοπής συντάξεων, αύξησης των τιμών σε βασικά είδη όπως τα φάρμακα) θα επιστρέψει με μια κυβέρνηση της ΝΔ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το πρόγραμμά της και τα λεγόμενα του προέδρου της».
Στο θέμα των debate των πολιτικών αρχηγών, η Ε. Αχτσιόγλου κάνει γνωστό ότι «όσον αφορά στο debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών προφανώς ο πρωθυπουργός θα προσέλθει και πιστεύω ότι η συζήτηση σε αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεν νομίζω όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτή την καθιερωμένη και καθόλα χρήσιμη διαδικασία, για να αποφύγει το debate με τον πρωθυπουργό», προσθέτει.
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας χαιρετίζει την παρουσία χιλιάδων νέων ανθρώπων, στο Athens Pride και στο ερώτημα, τέλος, πώς σχολιάζει τα σενάρια που την εμφανίζουν να αναλαμβάνει θέση εκπροσώπου, απαντά: «Ο αγώνας αυτός είναι συλλογικός και όλοι μας είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, με όποια καθήκοντα μας ανατεθούν, στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για τη βελτίωση της ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό θα κάνω κι εγώ».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ερ.: Να σας προσφωνήσω, κυρία υπουργέ ή κυρία εκπρόσωπε;
Απ.: Όπως έχω ήδη επισημάνει, η επίσημη προκήρυξη των εκλογών σημαίνει αυτομάτως την ισχύ συγκεκριμένων περιορισμών στις ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών. ‘Αρα, το ποιος θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, χωρίς να έχει αυτούς τους περιορισμούς, συναρτάται απολύτως από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του και ιδίως από τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Τα ζητήματα αυτά είναι αποφάσεις του πρωθυπουργού και των αντίστοιχων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ και θα καθοριστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Το δεδομένο για τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκω, για όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι από οπουδήποτε κριθεί πως μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερα στην κορυφαία μάχη των εκλογών, θα κάνουμε την προσπάθειά μας και θα δώσουμε τον αγώνα μας. Ο αγώνας αυτός είναι συλλογικός και όλοι μας είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, με όποια καθήκοντα μας ανατεθούν, στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για τη βελτίωση της ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό θα κάνω κι εγώ.
Ερ.: Στη «μάχη» των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το πολιτικό διακύβευμα, επέστρεψε στους πολίτες μέρος των απωλειών τους, εν τούτοις οι περισσότεροι δεν τον ψήφισαν… Γιατί τώρα να είναι διαφορετικά τα πράγματα;
Απ.: Οι εθνικές εκλογές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις ευρωεκλογές. Στις εθνικές εκλογές κρίνεται ποιο κόμμα, ποιος πρωθυπουργός και κυρίως με ποιο πρόγραμμα θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία. Στις ευρωεκλογές, οι οποίες σαφώς και έχουν πολιτικό μήνυμα και ασφαλώς παρήγαγαν ένα πολιτικό αποτέλεσμα, δεν κρίθηκε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στη διακυβέρνηση του τόπου. Το πώς η χώρα και ο λαός της θα συνεχίσουν να πορεύονται την επόμενη μέρα δεν κρίθηκε στις 26 Μαΐου. Αυτό θα κριθεί στις 7 Ιουλίου. Τούτο, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε ή ότι αγνοεί το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών. Σε σχέση με αυτό, λοιπόν, η εκτίμησή μου είναι η εξής: Το γεγονός ότι υπήρξαμε η μακροβιότερη κυβέρνηση την περίοδο της κρίσης, δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε φθορά. Το γεγονός επίσης ότι η δημοσιονομική προσαρμογή την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μικρότερη από αυτή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2014, δεν σημαίνει ότι δεν ήταν επιβαρυντική. Νομίζω ότι πολλές φορές οι άνθρωποι κρίνουν με βάση τις ανάγκες τους και όχι με μια συνολική αναδρομή του πού βρισκόταν η χώρα πριν και πού βρίσκεται τέσσερα χρόνια μετά. Πολλές φορές οι άνθρωποι κρίνουν με βάση το αν οι ανάγκες που έχουν στο σήμερα καλύπτονται από τις πολιτικές που εφαρμόζει μια κυβέρνηση και αν αυτές δεν ικανοποιούνται πλήρως εκφράζουν και τη δυσαρέσκειά τους. Κάπως έτσι θα ερμήνευα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Τα θετικά μέτρα που υλοποιήσαμε, και δεν ήταν ούτε λίγα ούτε ασήμαντα, ανακούφισαν ως έναν βαθμό ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αλλά αυτά ήταν μόνο ο μισός από τον δρόμο που πρέπει συνολικά να διανύσουμε, για να αντιστρέψουμε τον, κυριολεκτικά, κοινωνικό όλεθρο που παραλάβαμε.
Ζητάμε λοιπόν την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο, τον υπόλοιπο δρόμο της κοινωνικής ανάταξης αλλά και για να μην γυρίσουμε πίσω, στις πολιτικές της λιτότητας και της κοινωνικής συμπίεσης. Ζητάμε την ψήφο των πολιτών, προκειμένου να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του, αλλά και να συνεχίσουμε την πορεία της επούλωσης των πληγών της κρίσης και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολλών.
Ερ.: Με ποιο πρόγραμμα λοιπόν καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τους πολίτες να τον στηρίξουν στις εκλογές;
Απ.: Οι κεντρικοί άξονες του προγράμματός μας έχουν ως εξής: νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς, δικαιότερη φορολογία και αποτελεσματικότερο κράτος, ανάπτυξη για όλους και ασφάλεια για την κοινωνία. Οι άξονες αυτοί εξειδικεύονται σε πολύ συγκεκριμένη στοχοθεσία για τη μείωση της ανεργίας, σε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της πλήρους εργασίας και την αύξηση των μισθών, σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα, και σε ενίσχυση των δαπανών και των δομών του κοινωνικού κράτους με τρόπο ώστε να καλύπτουν πλήρως και τα μεσαία στρώματα.
Ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτές τις κατευθύνσεις. Σας θυμίζω ότι μέσα σε μια τετραετία μειώσαμε την ανεργία κατά 8 μονάδες και δημιουργήσαμε περισσότερες από 380.000 θέσεις εργασίας, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και καταργήσαμε τον υποκατώτατο, επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις στη χώρα, ξεκινήσαμε τις πρώτες -μετά από μια δεκαετία- αυξήσεις στις συντάξεις, θεσπίσαμε και χορηγήσαμε το στεγαστικό επίδομα, εφαρμόσαμε μια συνολική πολιτική για τη στήριξη του παιδιού (δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολικά γεύματα), προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό και την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια, στη σταδιακή μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Τα πεπραγμένα της κυβέρνησής μας αποτελούν και το μεγαλύτερο εχέγγυο αξιοπιστίας του προγράμματός μας.
Ερ.: Για ένα νέο άνθρωπο, όπως εσείς, έχει πια νόημα το δίπολο, πρόοδος-συντήρηση; Και πίσω από την αποχή τι μπορεί να κρύβεται, αδιαφορία για τα κοινά ή βαθιά πολιτική στάση;
Απ.: Χθες χιλιάδες νέοι άνθρωποι γιόρταζαν περήφανα και πολύχρωμα στην πλατεία Συντάγματος, στο Athens Pride. Ήταν μια υπέροχη απόδειξη ότι ο δρόμος προς την ισότητα και την ελευθερία, ο αγώνας απέναντι σε κάθε μορφή διακρίσεων, παρότι δύσκολος και μακρύς, συγκινεί και κινητοποιεί ολοένα και περισσότερους. Ήταν μια έμπρακτη απόδειξη ότι οι προοδευτικές διεκδικήσεις αγγίζουν βαθιά τους νέους.
Η σύγκρουση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, λοιπόν, είναι διαχρονική και μπορεί κανείς να την εντοπίσει σε κάθε έκφανση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η προοδευτική πολιτική εκφράζεται μέσα από τα μέτρα υπέρ των εργαζομένων, των πιο αδύναμων, μέσα από την αύξηση του εισοδήματός τους και την προστασία των δικαιωμάτων τους, μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, μέσα από την προστασία και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, μέσα από ένα καθαρό και αταλάντευτο μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον φασισμό, απέναντι στον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό, απέναντι σε κάθε μορφής διάκριση. Όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορούν να εμπνεύσουν και να ενεργοποιήσουν κάθε νέο άνθρωπο.
Όσον αφορά στην αποχή, η ερμηνεία της δεν μπορεί να γίνει αβασάνιστα και επιφανειακά. Ασφαλώς οφείλεται σε ένα βαθμό σε αδιαφορία και σε ένα βαθμό σε πολιτική στάση. Το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι να μπορέσουμε να πείσουμε όσους απέχουν και κυρίως τους νέους για την αναγκαιότητα της συμμετοχής τους, και δεν αναφέρομαι μόνο στην κάλπη και στις εκλογές, μιλώ συνολικά για την εμπλοκή τους στη κοινωνική και πολιτική ζωή, με όποιον τρόπο μπορεί να εμπνέει τον καθένα.
Ερ.: Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην υλοποίηση ενός μέτρου -το αφορολόγητο- με μεγάλη κοινωνική σημασία. Δυο ερωτήματα: Πώς κρίνετε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα; Και, δεν ανησυχείτε από όσα διαπιστώνει η έκθεση της Κομισιόν;
Απ.: H κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου ήταν μία δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία που κάναμε πράξη, όπως και η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. Ήταν ένα χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό και μία ακόμη απόδειξη ότι η χώρα έχει αφήσει οριστικά και αμετάκλητα πίσω της τον κύκλο των μνημονίων.
Η ΝΔ είχε ποντάρει τόσο στη μείωση των συντάξεων όσο και στη μείωση του αφορολόγητου την αντιπολιτευτική της τακτική. Όταν έγινε φανερό ότι αυτές θα ακυρώνονταν από τη σημερινή κυβέρνηση, κατέφυγε στην υποκριτική κατάθεση τροπολογιών και στις δύο περιπτώσεις.
Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι όταν η κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στη Βουλή την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, η ΝΔ απείχε. Η στάση αυτή μαρτυρά, αν μη τι άλλο, την αναξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το πώς θυσιάζει στο βωμό εκλογικών σκοπιμοτήτων την υποστήριξη μέτρων που κατά τα λεγόμενά της είναι κοινωνικά αναγκαία. Τη στάση αυτή ας την κρίνει περαιτέρω ο ελληνικός λαός.
Όσον αφορά στην έκθεση της Κομισιόν, θα πρέπει να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υποτιμά τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε. Συμβαίνει παγίως από το 2016 και πάντα τα δικά μας νούμερα επιβεβαιώνονται και οι εκτιμήσεις της διαψεύδονται. Από την πλευρά μας είμαστε βέβαιοι ότι επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος και έχουμε επιπλέον χώρο 1,1 δισ. ευρώ, όσο ακριβώς κοστίζουν και τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε στο Ζάππειο και υλοποιούμε: η νέα 13η σύνταξη με τα συγκεκριμένα όρια που χορηγήθηκε, η μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια. Είμαστε απολύτως ασφαλείς ότι τα έχουμε κοστολογήσει σωστά και υπάρχει απόλυτη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.
Ερ.: Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η στάση του κυρίου Μητσοτάκη όσον αφορά τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, ανοίγει την όρεξη συντηρητικών κύκλων των Βρυξελλών. Τι υποστηρίζετε, με άλλα λόγια; Ότι η δέσμη των θετικών μέτρων είναι στον αέρα στην περίπτωση που υπερψηφιστεί η ΝΔ;
Απ.: Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είμαστε εκτός μνημονίων και είμαστε σε μία συνθήκη που μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και να τα εφαρμόζουμε, αυτό είναι κεκτημένο του ίδιου του ελληνικού λαού, όπως είναι και αποτέλεσμα του έργου και των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Είδαμε όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, συγκεκριμένους κύκλους των ευρωπαϊκών θεσμών, να επαναφέρουν μια ατζέντα, η οποία είχε οριστικά αφεθεί στο παρελθόν. Είδαμε να θέτουν ακόμα και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα, ένα θέμα το οποίο ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, δηλαδή από το 2015. Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο πως αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο θέμα επανέρχεται από συγκεκριμένους κύκλους των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι ασύνδετο με το ότι στην ατζέντα της ΝΔ κυριαρχεί η μείωση του δημοσίου και η επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να τίθενται στην γνώση των πολιτών προκειμένου να τα συνεκτιμήσουν ενόψει των εθνικών εκλογών. Επίσης, η στάση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης (στη μείωση του ΦΠΑ, στο επίδομα στέγασης, στις αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους), τα οποία χαρακτηρίζει ως παροχολογία, δωράκια και επιδόματα εξαγοράς, μπορεί να βρει ένα θαυμάσιο άλλοθι περικοπών στις εκτιμήσεις και τις θέσεις των συντηρητικών κύκλων της ΕΕ.
Αυτό που επισημαίνω λοιπόν είναι ότι παρότι ο κύκλος των μνημονίων έκλεισε οριστικά για τη χώρα, η «μνημονιακή ατζέντα» των πολιτικών λιτότητας (μείωσης μισθών, μείωσης προσωπικού στα σχολεία και τα νοσοκομεία, περικοπής συντάξεων, αύξησης των τιμών σε βασικά είδη όπως τα φάρμακα) θα επιστρέψει με μια κυβέρνηση της ΝΔ, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το πρόγραμμά της και τα λεγόμενα του προέδρου της.
Ερ.: Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει απρόθυμη σε debate των δύο βασικών αντιπάλων, φοβούμενη ότι η συζήτηση θα παρεκτραπεί. Αντιτείνει δε, αντιπαράθεση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα προσέλθει σε αυτήν ο κ. Τσίπρας;
Απ.: Η θέση ότι ένα debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους πρωθυπουργούς αποτελεί επιλογή πόλωσης είναι κατά τη γνώμη μου μία αστεία δικαιολογία που μετέρχεται η ΝΔ για να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Όταν μάλιστα μία τέτοια συζήτηση χαρακτηρίζεται ως “rodeo”, τότε επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ όχι μόνο αποφεύγει αλλά μάλλον φοβάται την προγραμματική αντιπαράθεση. Αν τα παραπάνω δεν ισχύουν, δεν έχει κανένα λόγο ο κ. Μητσοτάκης να μην θέλει τη σύγκριση των προγραμμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και την προγραμματική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό.
Όσον αφορά στο debate με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών προφανώς ο πρωθυπουργός θα προσέλθει και πιστεύω ότι η συζήτηση σε αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Δεν νομίζω όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτή την καθιερωμένη και καθόλα χρήσιμη διαδικασία, για να αποφύγει το debate με τον πρωθυπουργό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >