Κατάργηση όλης της δομής των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι αυτό που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, σύμφωνα με την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία όπως τόνισε, το πλαίσιο που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, «έχει ένα πολύ αρνητικό στίγμα στα εργασιακά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το γνωρίζει η κοινωνία».

Ads

Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι μετά την κατάργηση δύο πολύ σημαντικών ρυθμίσεων προστασίας της εργασίας, «του αιτιολογημένου των απολύσεων και της προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, ο κ. Μητσοτάκης προεξήγγειλε την κατάργηση και του νόμου που είχαμε θεσμοθετήσει για τη δήλωση των υπερωριών και, ουσιαστικά, όλης της δομής των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δύο κορυφαίων ζητημάτων για τα εργασιακά».

Η πρώην υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το 2018 τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «πρόκειται να καταργηθεί ο μηχανισμός αυτός εκ νέου,τον είχαν καταργήσει το 2012 τον επαναφέραμε και θέλουν να τον καταργήσουν ξανά. Είναι ο μόνος μηχανισμός με τον οποίο μπορούν να επιτευχθούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και να δημιουργηθούν ευνοϊκότεροι όροι σε κλάδους της οικονομίας. Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δείχνει μία αντίληψη για την οικονομία και την ανάπτυξη που βασίζεται στη συμπίεση των μισθών και των όρων εργασίας».

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους καταργώντας τη ρατσιστική διάκριση του υποκατώτατου μισθού.

Ads

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, «ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μία οικονομική πολιτική η οποία βασίζεται στην οικειοποίηση αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο μακροοικονομικό επίπεδο αλλά και στο συγκεκριμένο. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή οι 120 δόσεις είναι μέτρα που θεσμοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ή και εξ ολοκλήρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανεργία, η ανάπτυξη, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι δεδομένα τα οποία είχαν αρχίσει να αλλάζουν πριν το 2019. Το παράδειγμα της ανεργίας είναι χαρακτηριστικό, η πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες συνέβη επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσον αφορά τους τους ισχυρισμούς του νυν υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «πρόκειται για fakenews. Oι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ), σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των ταμείων που έχω καταθέσει στη Βουλή, στα τέλη Ιουνίου ήταν 107.000.Περισσότερες από 400.000 ήταν οι εκκρεμείς αιτήσεις που μας είχε αφήσει ο κ. Βρούτσης στις αρχές του 2015. Το πρόβλημα δεν λύθηκε, αλλά έγινε μία μεγάλη μείωση της τάξης του 70%, σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε».