Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καμια μείωση στις συντάξεις άφησε η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο Ραδιόφωνο 247, σημειώνοντας πάντως πως οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν τον Οκτώβριο.

Ads

Ειδικότερα, αναφερόμενη στο ζήτημα υπενθύμισε ότι «το μέτρο για απομείωση της προσωπικής διαφοράς, που δεν αφορά όλες τις συντάξεις, αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2017 με δεδομένους τους συσχετισμούς που υπήρχαν τότε και την παρέμβαση του ΔΝΤ. Είχαμε υποστηρίξει ότι το μέτρο αυτό δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαίο, ούτε διαρθρωτικά επιβεβλημένο, ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα». Σε ό,τι έχει να κάνει με το σήμερα, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «υπάρχει υπεραπόδοση και όλα αυτά που λέγαμε τότε αποδεικνύονται στην πράξη, οπότε το μέτρο της περικοπής συντάξεων δεν είναι αναγκαίο».

Αναφερόμενη στη ΝΔ, η κυρία Αχτσιόλγλου τόνισε ότι «ως κυβέρνηση απαξίωσε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και προσπαθούμε να το ξαναστήσουμε στα πόδια του», καθώς , όπως ανέφερε, αυτό «ήταν χρεωμένο με 1,1 δισ. έλλειμμα μετά από 12 περικοπές στις συντάξεις και 400.000 απλήρωτες συντάξεις», καθιστώντας το «ένα αρνητικό θαύμα».