Πυρά κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με αφορμή την κυβερνητική εγκύκλιο που ανακοινώθηκε την Πέμπτη για τη χορήγηση των συντάξεων χηρείας εξαπέλυσαν η πρώην υπουργός και ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Τάσος Πετρόπουλος. Συγκεκριμένα κατηγορούν τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό του Νότη Μηταράκη για ψέματα, ενώ χαρακτηρίζουν την εγκύκλιο ως παντελώς αχρείαστη. 

Ads

Η Έφη Αχτσιόγλου τονίζει ότι οι κ. Βρούτσης και Μηταράκης «δίνουν θεσμική υπόσταση στα ψέματά τους με την έκδοση της εγκυκλίου για τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας» και υπογραμμίζει τα παρακάτω σημεία «για την αποκατάσταση της αλήθειας»:

  • Οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας, αναδρομικά από την ψήφιση του νόμου 4611/2019, είναι μέτρο που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι για την εφαρμογή των αυξήσεων θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα, που έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την προετοιμασία του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΦΚΑ, η οποία είχε ξεκινήσει άμεσα και βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Η εγκύκλιος του κ. Βρούτση και του κ. Μηταράκη όχι μόνο δεν ήταν αναγκαία, αλλά δεν επιταχύνει ούτε στο  ελάχιστο το χρόνο καταβολής των αυξημένων συντάξεων χηρείας και των αναδρομικών, αφού το μόνο που κάνει είναι να επαναλαμβάνει τον νόμο.

«Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βρούτσης και ο κ. Μηταράκης στο άγχος τους να απαξιώσουν το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διακινούν ψεύδη τα οποία ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν. Έτσι, ενώ μιλούσαν για 150.000 συντάξεις χηρείας που πρέπει να αυξηθούν ο ίδιος ο ΕΦΚΑ τους διέψευσε παρουσιάζοντας τα στοιχεία για 57.522 συντάξεις», προσθέτει η Έφη Αχτσιόγλου. «Η επίδειξη λίγης σοβαρότητας θα ήταν χρήσιμη στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, αν και κανείς δεν είναι αισιόδοξος για κάτι τέτοιο», καταλήγει. 

Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, υπογραμμίζει ότι ο ίδιος υπέγραψε στις 19 Ιουνίου την εγκύκλιο για τις αυξήσεις των συντάξεων χηρείας και σήμερα «Βρούτσης και Μηταράκης υπέγραψαν ξανά εγκύκλιο για το ίδιο θέμα… για να μας κατηγορήσουν για αδιαφορία». «Αδικαιολόγητα ψεύδη. Θλιβερά τα συμπεράσματα», συμπλήρωσε ο πρώην υφυπουργός.

Ads