Βολές στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα αλλά και στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα εξαπέλυσε η Έφη Αχτσίογλου κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης μομφής εναντίον του σημειώνοντας ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο αίρεται οριστικά κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ads

«Πλέον θα πτωχεύει, όποιος χρωστάει», προειδοποίησε η κυρία Αχτσιόγλου, παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε το παρών στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε, επίσης, τον Πτωχευτικό Κώδικα «νομοσχέδιο οριζόντιας φτωχοποίησης» που επισπεύδει τη δήμευση της περιουσίας των πολιτών. Επισήμανε, ακόμη, ότι ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τους φτωχότερους αλλά και τον μέσο πολίτη και την «μεσαία τάξη» στην οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά η κυβέρνηση.

«Κανείς πολίτης που χρωστάει δεν θα έχει την ιδιοκτησία του σπιτιού του» συμπλήρωσε η κυρία Αχτσιόγλου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εμπαίζει» τους φτωχούς που θα αναγκαστούν να πληρώνουν νοίκι για 12 χρόνια στο ίδιο τους το σπίτι. Καταλόγισε δε στο υπουργείο Οικονομικών ότι με τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου «παραδίδει τα κλειδιά της λύσης στις τράπεζες». «Αυτές θα έχουν απόλυτη ελευθερία για να ρυθμίσουν ή να προχωρήσουν σε πτώχευση» τόνισε και έκανε λόγο για «νομοσχέδιο πρόκληση» είπε η κυρία Αχτσιόγλου. «Η κοινωνία λύγισε υπό το βάρος της νέας κρίσης θέλετε να της δώσετε την χαριστική βολή» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε ευφημισμό τη διατάξεις περί «δεύτερης ευκαιρίας».

Ads

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε επιπλέον στην κυβέρνηση ότι με τις διατάξεις για την χαλάρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας προκαλεί «μια τεράστια απειλή πτώχευσης, δήμευσης και έξωσης» για τους πολίτες και μάλιστα την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται και βιώνει μια πρωτοφανή ανασφάλεια όχι μόνο για την υγεία της αλλά και για την οικονομική της επιβίωση. Επέρριψε ακόμη στον υπουργό Οικονομικών ότι με το νομοσχέδιο πέταξε το γάντι στην κοινωνία. «Εμείς το σηκώσαμε. Αυτή η πρόταση μομφής είναι από την ίδια την κοινωνία, που επιδεικτικά αγνοείτε» είπε η κυρία Αχτσιόγλου.

Παράλληλα η κυρία Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι με τα κριτήρια που τίθενται καλλιεργείται το έδαφος για να χαρακτηρίζονται όλο και περισσότεροι πολίτες «στρατηγικοί κακοπληρωτές». «Σε λίγους μήνες από τώρα που θα αναζητάτε αυτά που κυνικά όπως είπατε «δεν χαρίσατε», που θα αναζητάτε τις πληρωμές που αναστείλατε, τα χρέη που σωρεύτηκαν εξαιτίας των αποφάσεών σας, ο μέσος πολίτης θα είναι ο ιδεότυπος του πτωχευμένου που σχεδιάσατε σ’ αυτό το νομοσχέδιο» συμπλήρωσε η κυρία Αχτσιόγλου απευθυνόμενη στον κ. Σταϊκούρα.