Οι οικονομικές προσφορές των εμπορικών τραπεζών για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, για να ταξινομηθούν και, στη συνέχεια, να αναζητήσουν επενδυτές, συμμετέχοντας σε σχήματα με ξένες τράπεζες.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», οι προσφορές, που θα κατατεθούν, θα αξιολογηθούν τόσο με βάση το ύψος τους όσο και με βάση την εμπειρία που έχει κάθε τμήμα Real Estate σε μεγάλης έκτασης αξιοποίηση ακινήτων. Έτσι θα επιλεγούν οι τράπεζες που θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι του Δημοσίου, οι οποίοι αναμένεται να υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις μέχρι και το τέλος Απριλίου. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα δίμηνο, θα ακολουθήσει η δημιουργία ενός πρώτου χαρτοφυλακίου ακινήτων, που θα πάει για αξιοποίηση. Οι σύμβουλοι του Δημοσίου θα είναι επιφορτισμένοι, μέσα σε αυτό, να διαχωρίσουν σε επιμέρους πακέτα αυτά που θα προορίζονται για τουριστική εμπορική και οικιστική αξιοποίηση.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό (όπως και αυτά που θα ακολουθήσουν μέχρι και το τέλος του 2012) θα προκύψουν από το έλεγχο των ακινήτων του συνόλου του δημόσιου τομέα. Δηλαδή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο στόχαστρο των τραπεζών δεν θα μπουν μόνο τα 71.000 ακίνητα της ΚΕΔ Α.Ε., τα 300 ακίνητα της ΕΤΑ Α.Ε. και αυτά της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., αλλά και οι τεράστιες εκτάσεις της ΓΑΙΑΟΣΕ, των οργανισμών αστικών συγκοινωνιών, αλλά και των μικρότερων δημόσιων επιχειρήσεων, πλην των εισηγμένων

Επίσης, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», οι εταιρίες χαρτοφυλακίου που θα συσταθούν θα έχουν τη δυνατότητα να τιτλοποιούν µελλοντικά έσοδα από «εδαφονόµια» που θα αντιστοιχούν στις προς αξιοποίηση εκτάσεις και µε τον τρόπο αυτόν θα εκτελεστεί ένα µέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Το σχέδιο αυτό σχετίζεται ευθέως µε την ψήφιση του θεσµού της Επιφάνειας και την άµεση προώθηση νόµου που θα ρυθµίζει το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισµό και θα προβλέπει «σύνθετες αναπτύξεις».

Ads

Το «εδαφονόμιο» είναι το αντάλλαγµα που θα πληρώνουν οι ιδιώτες στο ∆ηµόσιο γιατην απόκτηση – µέσω µακροχρόνιων συµβάσεων – της πλήρους κυριότητας των κτισµάτων που θα οικοδοµούνται. Τα προσδοκώµενα έσοδα από τις τιτλοποιήσεις αυτές (µέσω της έκδοσης οµολόγων για λογαριασµό των εταιρειών χαρτοφυλακίου ακινήτων) υπολογίζονται περίπου σε 5 δισ. ευρώ, ωστόσο η επιτυχία του εγχειρήµατος εξαρτάται από τη συµµετοχή που θα έχουν οι µεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού. Προϋπόθεση για να έχει αποτελέσµατα ο θεσµός της Επιφάνειας και να γίνουν οι τιτλοποιήσεις µελλοντικών εσόδων, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι οι εταιρείες χαρτοφυλακίου ακινήτων του ∆ηµοσίου να έχουν στην κατοχή τους «καθαρά» ακίνητα, που θα διέπονται από συγκεκριµένους όρους χρήσης και αξιοποίησης και στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονοµικών εξετάζει ειδικές παρεµβάσεις στον χωροταξικό σχεδιασµό.

Κύκλοι του υπουργείου δηλώνουν στα «Νέα» πως η ποικιλοµορφία των δηµόσιων εκτάσεων και η χωρική διασπορά τους απαιτεί τη δυναµική αξιοποίηση της περιουσίας αυτής. «Σχεδιάζουµε διαφορετικά χαρτοφυλάκια ακινήτων, µε διαφορετική πολεοδοµική ταυτότητα», τονίζει υψηλόβαθµο στέλεχος του υπουργείου, προσθέτοντας πως «τα περιθώρια ελιγµών είναι µεγάλα καθώς τα περισσότερα ακίνητα του ∆ηµοσίου δεν έχουν καθορισµένες χρήσεις γης ούτε καθορισµένους όρους δόµησης». Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα, για την ταχύτερη αξιοποίηση της δηµόσιας γης το υπουργείο Οικονοµικών επιστρατεύει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισµό που είχε καταρτίσει προ διετίας ο Γιώργος Σουφλιάς, αν και σημειώνεται ότι πηγές προσκείµενες στην υπουργό Περιβάλλοντος τόνιζαν ότι «τέτοιο θέµα δεν έχει τεθεί».