Με ανακοίνωση που δημοσιεύει το tvxs.gr,  η διευθύντρια νοσηλευτικού προσωπικού του Αττικού νοσοκομείου, προσκάλεσε νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που το επιθυμούν, να συμμετάσχουν με αμοιβή στη διεξαγωγή του φεστιβάλ SNF Νόστος του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κάνοντας covid tests σε όσους συμμετέχοντες δεν θα έχουν προσκομίσει έγκυρο αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικού PCR ή rapid-test. Αναφέρεται και η αμοιβή: 40 ευρώ για 8ωρη απασχόληση.  Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι «… αριθμός των Νοσηλευτών που θα απαιτείται καθημερινά, ανέρχεται σε 30-40 Νοσηλευτές με ανάγκη κάλυψης όλου του πενθημέρου των εκδηλώσεων».

Ads

Το γεγονός θορύβησε αρκετούς εργαζόμενους, οι οποίοι επισημαίνουν μιλώντας στο tvxs.gr πως «Σε όλο το δημόσιο για να κάνεις ιδιωτικό έργο, περνάς από υπηρεσιακό  συμβούλιο σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. Χρειάζεται ειδική απόφαση, που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει».

Πέραν τούτου όμως, η πρόσκληση ενδιαφέροντος, έρχεται σε μία εποχή, που εξαιτίας της πανδημίας, το νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατεί να αξιοποιήσει ήδη την άδεια του.

«Απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν έχουν πάρει άδεια εδώ και μήνες και τους λένε τι; Το ρεπό τους να εργαστούν στο ίδρυμα για 40 ευρώ; Με ποιο κίνητρο; Όπως γράφει η επιστολή που έστειλαν: Με αφορμή το SNF Nostos μας δίνεται μία ευκαιρία σαν Νοσοκομείο, σαν Νοσηλευτική Υπηρεσία, να συνεχίσουμε τη συνεργασία με το Ι.Σ.Ν. και να συμμετέχουν οι Νοσηλευτές μας και σε επόμενες δράσεις, όπως στις κινητές μονάδες υγείας».

Ads

Ο Μ. Ρίζος, συνδικαλιστής στο Αττικό λέει στο tvxs.gr : «Είναι πολύ δύσκολη η εποχή για να παίρνεις μάχιμους νοσηλευτές από τα νοσοκομεία να δουλέψουν εκτός. Και δεν θα ακουγόταν τόσο προκλητικό, αν καλούσαν συναδέλφους να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους για παράδειγμα. Εδώ τους στέλνουν σε συναυλίες. Θα μπορούσε το ίδρυμα, να πάρει ιδιώτες ή ανέργους αλλά είναι συμβολική η κίνηση. Το ίδρυμα είναι χορηγός του νοσοκομείου και είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει την πόρτα των νοσοκομείων σε ιδιώτες. Θα παίρνουν τους γιατρούς σε λίγο να κάνουν δουλειές έξω με το αζημίωτο».

Ο Μιχάλης Ρίζος προσθέτει επίσης, ότι το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, βρίσκεται επί ποδός και με αφορμή την απόφαση της διοίκησης να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εταιρείας η οποία θα αναλάβει τις υπηρεσίες φύλαξης του νοσοκομείου.

«Αποφάσισε δηλαδή την απόλυση των εργαζομένων που δουλεύουν στη φύλαξη και το ξεπούλημα (εποινικίαση) της φύλαξης σε εργολαβικές εταιρίες και ιδιώτες έναντι του ποσού των 2.150.000€! Η πείρα από τους εργολάβους στα δημόσια νοσοκομεία είναι μεγάλη και πικρή: Πενιχροί μισθοί και απληρωσιά την ώρα που οι εταιρείες έχουν εισπράξει εκατομμύρια ευρώ, παραβίαση τη εργατικής νομοθεσίας, ανύπαρκτες άδειες, μηνιαίες ή ακόμα και ημερήσιες συμβάσεις εργασίας. Όποιος “τολμάει να σηκώσει κεφάλι, τον αλλάζουν πόστο, του κάνουν αλλεπάλληλες αναφορές, τον ωθούν στην παραίτηση» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των εργαζομένων οι οποίοι έκαναν σαφή την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις.