Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας, 17 Ιουλίου, στον Νέο Κουβαρά Αττικής, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Ads

Στο σημείο υπάρχουν κατοικίες και πνέουν άνεμοι 6 έως 7 μποφόρ, ενώ εκκενώθηκε ο οικισμός Πέτα. Τέσσερα προειδοποιητικά μηνύματα έχει στείλει μέχρι στιγμής το 112, εκ των οποίων στα τρία ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση οικισμών προς Κερατέα, Ανάβυσσο και Παραλία Παλαιάς Φώκαιας.

Βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δείχνουν σπίτια να καίγονται.

https://youtu.be/iaFem4g8Mew

Το τελευταίο μήνυμα του 112 καλούσε σε προληπτική εκκένωση τις περιοχές Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πετά, Μελισσουργός και Τραμπουριά.

Ads

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση για συνδρομή περισσότερων εναέριων μέσων.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στο Open, έκανε λόγω για πύρινο μέτωπο έκτασης τριών χιλιομέτρων.

Μeteo: «Εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες μέχρι αργά το απόγευμα»

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όσον αφορά στη φωτιά που ξέσπασε στον Κουβαρά της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της υπηρεσίας meteo του ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της φωτιάς στον Κουβαρά πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 χλμ/ώρα.

Η θερμοκρασία στην περιοχή είναι στους 33 – 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ανέμους.

Επιπλέον, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων.

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Θανάσης Μακροδημήτρης, μιλώντας στο OPEN, επεσήμανε πως οι φλόγες καίνε σε απόσταση 100-150 μέτρων μακριά από σπίτια και πυροσβεστικά οχήματα έχουν στήσει ένα τοίχος για να προστατεύσουν τα σπίτια.

Ο ίδιος σημείωσε πως δίνεται μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά προς το Λαγονήσι.

 

Στο σημείο επιχειρούν 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα καθώς και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 υδροφόρα οχήματα. Από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν επτά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

 

Σύμφωνα με τον δήμο Σαρωνικού, η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας. «Παρακαλούνται οι πολίτες να παραμείνουν μακριά από τη φωτιά και να συνεργάζονται με τις αρχές».
tvxs.gr