Την αθώωση των Εμμανουήλ Γιοσπα, Ερρίκου Ράλλη και Νίκου Βογιατζακη, τριών εκ των 9 κατηγορούμενων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» εισηγήθηκε ο εισαγγελέας έδρας Δημήτρης Δασουλας, κατά τη σημερινή του αγόρευση στο δικαστήριο του Κορυδαλλού. Για τους υπόλοιπους 6, ο εισαγγελέας πρότεινε ενοχή για συμμετοχή στην οργάνωση, απαλλάσσοντάς τους όμως από αρκετά σκέλη του κατηγορητηρίου.

Ads

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», ο εισαγγελέας εισηγήθηκε:

• Για τον Χάρη Χατζημιχελάκη, κύριο ένοικο του σπιτιού του Χαλανδρίου, ο οποίος έχει αναλάβει πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στην Οργάνωση, να κηρυχθεί ένοχος για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών βομβών (τρεις), απλή συνέργεια κατά συρροή σε εκρήξεις που αφορούν την έκρηξη στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη και στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και απλής συνέργειας της διακεκριμένης φθοράς από την έκρηξη στο σπίτι Χηνοφώτη. Αθώος από την κατηγορία της προμήθειας εκρηκτικών υλών και βομβών.
• Για τον Παναγιώτη Αργυρού, ο οποίος έχει επίσης αναλάβει ευθύνη, να κηρυχθεί ένοχος, για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, κατασκευή και κατοχή δύο εκρηκτικών μηχανισμών, απλή συνέργεια στην έκρηξη στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη και να αθωωθεί από τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετωπίζει.
• Για τον Γιώργο Καραγιαννίδη, να κηρυχθεί ένοχος για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, απλή συνέργεια σε κατασκευή εκρηκτικών βομβών (3 φορές), αθώος λοιπών κατηγοριών, όπως από τις εκρήξεις, δύο περιπτώσεις κατοχής εκρηκτικών μηχανισμών, αθώος προμήθειας εκρηκτικών υλών και αθώος για την διακεκριμένη φθορά στο σπίτι Χηνοφώτη (σσ στην περίπτωση Χηνοφώτη ο εισαγγελέας κρίνει ότι δεν στοχειοθετείται έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος σε ανθρώπους, όπως έχει εισαχθεί η κατηγορία).
• Για τον Παναγιώτη Μασούρα, να κηρυχθεί ένοχος για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, απλή συνέργεια μόνο σε κατασκευή -και όχι σε κατοχή- δύο εκρηκτικών μηχανισμών και αθώος των υπόλοιπων κατηγοριών που του αποδίδονται.
• Για τον Αλέξανδρο Μητρούσια, να κηρυχθεί ένοχος μόνο για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και να απαλλαγεί από όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που του αποδίδονται.
*Για την Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, να κηρυχθεί ένοχη για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, απλή συνέργεια στην κατασκευή δύο εκρηκτικών μηχανισμών και αθώα όλων των υπολοίπων κατηγορίων που αντιμετωπίζει.

Στην αγόρευση του ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στα εκφυλιστικά φαινόμενα διαφθοράς στην μεταπόλιτευτικη δημοκρατία, όπως τις δωροδοκίες, τις απάτες και τις υπεξαιρέσεις, όπου η φοροδιαφυγή έχει αναχθεί σε εθνικό άθλημα. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και αν και η νέα γενιά της χώρας διαθέτει τα προσόντα δεν έχει τις ευκαιρίες για να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει η αλλαγή», σημείωσε.

Ads

Ο ίδιος εκτίμησε ακόμη πως δεν αρκεί από μόνη της η ανάληψη ευθύνης (σσ. για όσους την έχουν αναλάβει) για την στοιχειοθέτηση πράξεων όπως η κατασκευή εκρηκτικών βομβών και η τοποθέτηση τους. Όπως επίσης και ότι η συμμετοχη στην οργάνωση δεν σημαίνει απαραίτητα κατοχή όλων των εκρηκτικών μηχανισμών που είχε κατασκευάσει η οργάνωση. «Δεν είναι ασφαλές κριτήριο η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης», υπογράμμισε.