Μέχρι και ο Guardian είχε ασχοληθεί με τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί από αστυνομικούς μέσα στη ΓΑΔΑ, 15 συμμετέχοντες σε αντιφασιστική μοτοπορεία που είχε γίνει στον Άγ. Παντελεήμονα το 2012. Η βρετανική εφημερίδα έγραφε τότε για βασανιστήρια ανάλογα με αυτά στο κολαστήριο του Άμπου Γκράιμπ. Η ελληνική Δικαιοσύνη όμως – επτά χρόνια μετά – αποφάσισε να βγάλει «λάδι» και τους 17 κατηγορούμενους αστυνομικούς,  οι οποίοι ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν αστείες κατηγορίες.

Ads

Το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 212 ομάδα αντιφασιστών αποφάσισε να κάνει μοτοπορεία στον Αγ. Παντελεήμονα, ενάντια στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, που αλώνιζε τότε στην περιοχή. Οι αντιφασίστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με χρυσαυγίτες όμως με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια και να παρέμβει η αστυνομία, η οποία προσήγαγε 15 άτομα, όλα από την πλευρά των αντιφασιστών.

Τα όσα ακολούθησαν στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ ωχριούν μπροστά στις συγκρούσεις που είχαν προηγηθεί. Οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν τους προσαχθέντες ακόμα και στο κεφάλι, τους έφτυναν, τους έκαψαν με τσιγάρα και αναπτήρες, δεν τους παρείχαν τροφή και νερό, δεν τους άφησαν καν να κοιμηθούν με η χρήση φακών λέιζερ, τους στέρησαν την πρόσβαση σε δικηγόρο για 19 ώρες κι όλα αυτά ενώ τους βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στο δικαστήριο οι αστυνομικοί δήλωναν επίσης χρυσαυγίτες και απειλούσαν τους 15 προσαχθέντες ότι θα δώσουν τα στοιχεία τους στη νεοναζιστική οργάνωση.

Για την υπόθεση, παραπέμφθηκαν το 2017 και λίγο πριν υπάρξει παραγραφή, 17 αστυνομικοί για να δικαστούν για το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος μόνο ενός θύματος και των πλημμεληματικών βασανιστηρίων μόνο για έναν αστυνομικό.

Ads

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε συνομολόγησε ότι οι παθόντες λένε την αλήθεια αλλά θεώρησε ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν «απρεπής» και ότι η προσβολή στην αξιοπρέπειά των παθόντων δεν ήταν τόσο σοβαρή. Το δικαστήριο αθώωσε όλους τους κατηγορουμένους για την επικίνδυνη σωματική βλάβη και περαιτέρω μετέβαλε την κατηγορία των βασανιστηρίων σε «λόγω και έργω εξύβριση». Αποτέλεσμα, η παύση και αυτής της δίωξης λόγω υφ’ όρον παραγραφής.

Τώρα  τον τελευταίο λόγο θα έχει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, όπου αναμένεται να προσφύγουν οι παθόντες.