Αθωώθηκε ομόφωνα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, και πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. 

Ads

Το δικαστήριο υιοθετήστε την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία υποστήριξε πως δεν προέκυψε η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία που του αποδίδονταν. Παράλληλα, τόνισε πως η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καθώς είχε αποκτηθεί παράνομα ενώ πρόσθεσε πως δεν προέκυψε βλάβη του Δημοσίου.

«Δεν ήταν δυνατή χρήση στοιχείου αυτού. Όταν ξέσπασε θόρυβος είχα κληθεί για θέματα του ΣΔΟΕ στη Βουλή το φθινόπωρο 2012. Ο θόρυβος ήταν τέτοιας λαϊκιστικής ανευθυνότητας που άκουσα από μέλη του κοινοβουλίου πως, εάν είχε αξιοποιηθεί λίστα, δεν θα είχαμε υπογράψει μνημόνια και θα είχαμε εισπράξει 80 με 100 δισ. ευρώ. Ρωτάτε, έγινε έλεγχος; Και αν έγινε δεν θα το έλεγα ποτέ, διότι υπονομεύω τις έρευνες. Προτίμησα να ακολουθήσω νόμιμη οδό, διέταξα τον μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και λίστα Φαλτσιανί… Με αυτά κέρδισε το Δημόσιο… Το ωφέλησα δεν το έβλαψα», είχε υποστηρίξει ο Ιωάννης Διώτης στην απολογία του. 

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ, τα οποία αναφέρθηκαν στις δυσκολίες του ελέγχου, αλλά και στις πολιτικές πιέσεις να ολοκληρωθεί γρήγορα, τονίζοντας πως τα πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα Λαγκάρντ προέκυπταν και από άλλες νόμιμες λίστες.

Ads

Σε πρώτο βαθμό ο Ιωάννης Διώτης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων με αναστολή για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.