Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης όλοι οι κατηγορούμενοι για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», το Φεβρουάριο του 2013, στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ads

Συνολικά 21 κάτοικοι της Χαλκιδικής αντιμετώπισαν βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή εκρηκτικών υλών, έκρηξη και ληστεία, κατηγορίες τις οποίες αρνήθηκαν από την πρώτη στιγμή, κάνοντας λόγο για φρονηματικές διώξεις που ως στόχο είχαν «να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων που εναντιώνονται στην εξόρυξη χρυσού».

Τέσσερις εκ των διωκόμενων είχαν κριθεί αρχικά προφυλακιστέοι για την υπόθεση, αλλά αφέθηκαν στην πορεία ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο κανένας από τους φύλακες του εργοταξίου δεν είδε ή αναγνώρισε κάποιους από τους κατηγορούμενους, ενώ πολλοί εκ των χαρακτηριζόμενων ως μαρτύρων κατηγορίας, όπως εργοδηγοί, μικροεργολάβοι που νοίκιαζαν τα μηχανήματά τους κ.ά., έκαναν λόγο για «οικογενειάρχες» και ανθρώπους που «δεν θα έκαναν ζημιά στις περιουσίες μας».

Ads

Η δικογραφία που συντάχθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στηρίχθηκε κυρίως σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, δειγματοληπτικές λείψεις DNA και κάποια «πειστήρια» που συγκεντρώθηκαν τόσο από την περιοχή του εργοταξίου, όσο και κατόπιν επεισοδιακών εφόδων στα σπίτια κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα, λόγω αμφιβολιών, όλους τους κατηγορούμενους, απόφαση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οικείους, φίλους και αλληλέγγυους των κατηγορουμένων, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Εκφωνώντας την απόφαση, ο πρόεδρος του δικαστηρίου τόνισε: «Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων και την ακροαματική διαδικασία προκύπτουν ενδείξεις ενοχής εις βάρος των κατηγορουμένων, πλην όμως προέκυψαν περιστατικά που αντικρούουν τις ενδείξεις αυτές και δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την ενοχή τους. Απαιτείται πλήρης απόδειξη ενοχής προκειμένου να δημιουργηθεί πλήρης δικανική πεποίθηση στο δικαστήριο. Γι’ αυτό τον λόγο κρίνονται όλοι αθώοι για όλες τις πράξεις».

Ο εισαγγελέας της έδρας σχολίασε από τηνπλευρά του τις αστυνομικές έρευνες, αφήνοντας σαφείς αιχμές εις βάρος της ΕΛΑΣ για «έλλειψη σχεδιασμού» προκειμένου να αποφευχθεί η επίθεση, από τη στιγμή μάλιστα, που όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν «κλιμακούμενες αντιδράσεις». Ο εισαγγελικές λειτουργός αναφέρθηκε και στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, λέγοντας ότι αυτές δεν επαρκούν για να καταστούν ένοχοι κάποιοι κατηγορούμενοι. «Το μέσο της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό, αλλά έγινε ο ίδιος ο σκοπός» επισήμανε ο ίδιος.

Για απόλυτη δικαίωση έκαναν λόγο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.

Να σημειωθεί, ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεν παραστάθηκε στη διαδικασία ως πολιτικώς ενάγουσα.