Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο για την κατηγορία της υποκίνησης ρατσιστικής βίας οι καταδικασθέντες για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» Μιχαλολιάκος, Ηλιόπουλος και Κασιδιάρης.

Ads

Το δικαστήριο αποδέχθηκε αθωωτική εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία οι μεν Μιχαλολιάκος και Ηλιόπουλος δεν μετείχαν στην Επιτροπή της Βουλής στην οποία φέρονται να ακούστηκαν οι φράσεις περί «τουρκικής συνείδησης» και τούρκων πρακτόρων» που τους έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Κατά την εισαγγελέα όσον αφορά τον Ηλία Κασιδιάρη, μέλος της επίμαχης Επιτροπής, δεν είπε τις επίμαχες φράσεις. Ωστόσο , όπως είπε η Εισαγγελέας «ακόμη κι αν είχε ειπωθεί δεν εμπίπτει στο ρατσιστικό λόγο. Δεν περιέχει φράσεις που παρακινούν σε βία. Ως εκ τούτου προτείνω την απαλλαγή του».

«Στην επιτροπή αυτή συμμετείχε εκπρόσωπος της κυπριακής Δημοκρατίας. Όλα αυτά που λέγονται για Τούρκους πράκτορες δεν ευσταθούν. Η Επιτροπή δεοντολογίας μου είχε βάλει ποινή γιατί ήρθα σε αντιπαράθεση με άλλους βουλευτές και όχι με τον συγκεκριμένο μειονοτικό βουλευτή. Ουδέποτε αναφέρθηκα σε εθνοτική καταγωγή ούτε σε εθνική συνείδηση. Αναφέρθηκα μόνο σε δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ανέφερε στην απολογία του ο Κασιδιάρης.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος είπε πως δεν μετείχε στην επίμαχη Επιτροπή, ενώ ο ίδιος ισχυρισμός προβλήθηκε και από την πλευρά του αρχηγού της εγκληγματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ads

Κατά την εισαγγελέα οι Μιχαλολιάκος και Ηλιόπουλος δεν συμμετείχαν στην Επιτροπή της Βουλής, μέλος της οποίας ήταν ο Κασιδιάρης, στην οποία κατά την κατηγορία ακούστηκαν από τον Κασιδιάρη οι επίμαχες φράσεις και έτσι ζήτησε απευθείας την απαλλαγή τους, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.