Αθωώθηκαν εκ νέου οι κατηγορούμενοι για την εισβολή το περασμένο καλοκαίρι στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο Ναό Γρηγορίου του Παλαμά, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η κυριακάτικη λειτουργία.

Ads

Οι αντιεξουσιαστές είχαν εισβάλει στο ναό πετώντας φέιγ βολάν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχείρηση εκκένωσης του εγκαταλειμμένου παλιού ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», χώρος που τελούσε υπό κατάληψη για μεγάλο διάστημα και φιλοξενούσε πρόσφυγες.

Το πρώτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου κλήθηκαν να δικαστούν ύστερα από έφεση του εισαγγελέα κατά της προηγούμενες απαλλακτικής απόφασης του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, αθώωσε τους 25 νεαρούς, απαλλάσσοντάς τους από τις κατηγορίες «υβριστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια θρησκευτικής λατρείας».

Την αθώωσή τους είχε προτείνει και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία στην αγόρευσή της ανέφερε πως δεν προκύπτει από τα στοιχεία ούτε ποιοι μπήκαν στην εκκλησία, ούτε ότι όσοι μπήκαν ενήργησαν με δόλο ώστε να στοιχειοθετείται η παραπάνω κατηγορία.

Ads

Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν την πράξη κάνοντας λόγο για μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας κατά της επιχείρησης εκκένωσης και κατεδάφισης του χώρου που ανήκε στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισαν πως ήταν και μια πράξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Όπως σημείωσαν σε καμία περίπτωση δεν είχαν ως στόχο να προσβάλουν το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών που βρίσκονταν στο ναό.