Τις άθλιες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οι τρόφιμοι του Γηροκομείου Αθηνών αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός.

Ads

Ηλικιωμένοι δεμένοι στα κρεβάτια, σκουπίδια, αποφάγια ημερών, απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής συνθέτουν ένα νοσηρό σκηνικό.

Όπως είπαν ηλικιωμένοι τρόφιμοι του ιδρύματος στην εφημερίδα «Espresso», «το φαγητό είναι άθλιο». «Δεν έχουμε καμία περιποίηση. Έχουν να με κάνουν μπάνιο δύο μέρες. Δεν υπάρχει προσωπικό. Έρχονται για να μας δουν δέκα λεπτά και φεύγουν».

image

Ads

«Ακόμη και όταν μας κάνουν μπάνιο, το κάνουν με το ζόρι».

image

«Δεν έχω φάει. Δεν είμαι καλά. Δεν ήρθε κανείς να μου φέρει ούτε φαγητό ούτε νερό. Ως πότε θα συνεχιστείς αυτή η κατάσταση;».

image

Να σημειωθεί ότι το Γηροκομείο Αθηνών ταλανίζεται τα τελευταία, αρκετά χρόνια από πολλά προβλήματα, μεταξύ αυτών και εργασιακά, τα οποία έχουν αντικειμενική αντανάκλαση στην ποιότητα των παροχών φροντίδας προς τους ηλικιωμένους, όπως απολύσεις, πολύμηνες, ακόμη και πολύχρονες, καθυστερήσεις δεδουλευμένων κ.ά.

Το ίδρυμα λειτουργεί από το 1864 και ανήκει στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η ακίνητη περιουσία του είναι πολύ μεγάλη αλλά η κακοδιαχείριση το οδήγησε σε αδιέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το 2004 λειτουργούσαν 11 κτίρια του ιδρύματος με 400 φιλοξενούμενους, το 2016 ήταν ανοιχτά μόλις τρία με 120 φιλοξενούμενους.

Το 2004, ήταν μισθωμένα 300 ακίνητα από τα περίπου 500 που  διαθέτει στην ιδιοκτησία του. Το 2016 ήταν μισθωμένα 190 ακίνητα, χωρίς όμως να εισπράττονταν τα μισθώματα.
Έκθεση του υπουργείου Οικονομικών του 2008 ανέφερε ότι το 2006 το έλλειμμα ξεπερνούσε τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 2007 τα έξοδα του Γηροκομείου εκτοξεύθηκαν στα 12.3 εκ. ευρώ, με τα έσοδα να μένουν στα 5.8 εκ.

Το αποτέλεσμα ήταν τα χρέη προς το ΙΚΑ, την εφορία, τους εργαζομένους και στους προμηθευτές να εκτοξευθούν.