Η καθηγήτρια  Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού μίλησε στον ΑΝΤ1 για τους δύο παράγοντες που συμβάλλουν στην έκρηξη των κρουσμάτων. 

Ads

Η κ. Λινού τόνισε ότι οι δύο βασικοί παράγοντες  είναι ότι δεν έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος των παιδιών περίπου στο 1,5 εκατομμύριο, αλλά και ότι οι εμβολιασμένοι που δεν τηρούν τα μέτρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι η συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού είναι επικίνδυνη, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βάση στην ανάγκη να εμβολιαστούμε και με τα δύο εμβόλια όσο πιο σύντομα γίνεται. Συγκεκριμένα είπε ότι «Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε ούτε το ένα εμβόλιο ούτε το άλλο. Αν φοβόμαστε ότι θα έχουμε μια παρενέργεια από το ένα να αφήσουμε μία εβδομάδα από το επόμενο. Δεν θέλουμε να έχουμε την ατυχία να νοσήσουμε».

Τέλος, επισήμανε ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη και ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι η τρίτη δόση όχι μόνο θέτει την ανοσία σε υψηλά επίπεδα, αλλά έχει και μεγάλη διάρκεια.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί και η χθεσινή παρατήρηση που έκανε η Αθηνά Λινού, λέγοντας ότι θα γλιτώναμε περίπου 3.000 θανάτους αν η κυβέρνηση είχε πάρει μέτρα και στα ΜΜΜ. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «Θα προσπαθούσα να πείσω την κυβέρνηση ότι αν πάρουμε μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα γλιτώναμε 3.000 θανάτους με τη μείωση της μετάδοσης. Εκεί γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά», ενώ παράλληλα πρότεινε «περισσότερα δρομολόγια και τεχνική βελτίωση των λεωφορείων ώστε να έχουν παράθυρα και να είναι συνεχή ανοιχτά».