Οι Μπαγκλαντεσιανοί, οι Πακιστανοί και οι Αφρικανοί από υποσαχάριες περιοχές είναι οι μετανάστες που αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα στην προσαρμογή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών «Αθήνα και μετανάστευση: Εμείς και οι άλλοι, οι άλλοι και εμείς».

Ads

Οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και τις υποσαχάριες χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της άγνοιας εκ μέρους τους της ελληνικής γλώσσας, αλλά και της διαφορετικής κουλτούρας και δομής του κρατικού συστήματος. Οι ομάδες αυτές αντιμετωπίζουν και τα σημαντικότερα προβλήματα στις επαφές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία και τους γιατρούς. Πολλοί από τους μετανάστες πέφτουν επίσης και θύματα εκμετάλλευσης από δικηγόρους, οι οποίοι τους χρεώνουν υπέρογκα ποσά ενώ φροντίζουν να τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερο η διαδικασία.

Οι Αλβανοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Πακιστανοί και οι Αφρικανοί από τις υποσαχάριες περιοχές είναι αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν και τα περισσότερα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού, ενώ οι βασικότερες έννοιες τους είναι η νομιμοποίηση, τα ζητήματα υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται ζητήματα που αφορούν τη θρησκεία ή άλλα πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Οι Αφρικανοί μετανάστες από τις υποσαχάριες περιοχές είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα ανεργίας. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο αριθμός αιτήσεων για οικογενειακή επανένωση – η οποία σπάνια εγκρίνεται – είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Στην έρευνα του ΕΚΚΕ κλήθηκαν να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο 21 αναγνωρισμένοι και θεσμικά κατοχυρωμένοι μεταναστευτικοί φορείς. Όλοι λοιπόν αυτοί οι φορείς δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τις επαφές τους με τη δημόσια διοίκηση. Ένα από τα βασικά προβλήματα άλλωστε που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι και η σοβαρή έλλειψη διερμηνέων στη δημόσια διοίκηση.

Ads

Μετανάστες μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας ακριβώς της θρησκευτικής τους ταυτότητας, αφού παρεμποδίζεται εν μέρει η ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων. Επιπλέον, αφού τα παιδιά που μεγαλώνουν εδώ και έχουν την τύχη να πάνε σε κάποιο σχολείο μαθαίνουν μοναχά ελληνικά, οι γονείς δυσκολεύονται να διδάξουν στα παιδιά τους τη μητρική τους γλώσσα.