Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο προϋπολογισμός για το 2011, μειωμένος κατά 20,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής. Με το νέο προϋπολγισμό διατηρούνται τα επιδόματα που αποφέρουν επιπλέον 6.500 ευρώ μηνιαίως στους βουλευτές, με την αιτιολογία ότι περικόπτεται κατά 1.600 ευρώ η βουλευτική αποζημίωση.

Ads

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Αντώνης Σκυλάκος από το ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος Θανάσης Λεβέντης πρότειναν περικοπή της αποζημίωσης για τη συμμετοχή βουλευτών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Στο σύνολο του έτους οι πιστώσεις ανέρχονται σε 197.988.000 ευρώ από 218.092.000 το 2010. Μάλιστα ο Φ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε το ποσό πολύ μικρότερο αναλογικά με όσα αναλογούν στους Βουλευτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων, κατά τον κ. Πετσάλνικο ανέρχεται σε 1.600 ευρώ το μήνα για κάθε βουλευτή και όπως ανέφερε ο ίδιος «κανείς από αυτούς μέχρι σήμερα δεν πλούτισε από τη βουλευτική αποζημίωση που δεν ξεπερνά τα 6.500 ευρώ το μήνα, δηλαδή τις 75.000-80.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Τα ποσά αυτά για έναν απλό πολίτη μπορεί να φαντάζουν υψηλά, αλλά πρέπει να λάβει κανείς υπόψη τα αυξημένα έξοδα που έχει ένας βουλευτής τα οποία πληρώνονται από τον ίδιο και όχι από τη Βουλή, όπως π.χ. τα υψηλά ενοίκια των βουλευτικών γραφείων ή τα υπέρογκα έξοδα κίνησης, ιδιαίτερα για τους βουλευτές της περιφέρειας».

Ads

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, ο πολιτικός κόσμος δέχεται κακόπιστες επιθέσεις, επειδή «κάποιοι θέλουν τον πολιτικό συνεχώς απολογούμενο και το πολιτικό σύστημα φοβισμένο».

Σχετικά με τον έλεγχο των περιουσιακών των βουλευτών, ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ότι έρχονται αλλαγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις: στη βελτίωση του αποτελεσματικού ελέγχου του «έσχες» κάθε βουλευτή, στη διενέργεια του ελέγχου από σώμα όπου δεν θα πλειοψηφούν οι βουλευτές και στους εναλλακτικούς τρόπους δημοσιοποίησης των δηλώσεων «πόθεν έσχες», πιθανόν στο Διαδίκτυο, αν συμφωνήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ο κ. Πετσάλνικος απέρριψε, τέλος, την πρόταση τόσο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όσο και τις κατά καιρούς φωνές που ακούγονται, για κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής. Πρόκειται για το «μοναδικό ομφάλιο λώρο για την καθημερινή ενημέρωση του πολίτη, και η λειτουργία του θα συνεχιστεί απρόσκοπτα», όπως είπε. Γνωστοποίησε πάντως ότι είναι δύσκολο να γίνει και ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής.