Αντίθετος με τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, πυκνώνοντας το «στρατόπεδο» των αντιδρώντων στο νομοσχέδιο εκ μέρους των κυβερνητικών βουλευτών.

Ads

«Θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις που νομίζω ότι θα βοηθήσουν τη λειτουργικότητα του νομοθετήματος αν γίνουν οι σχετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις» είπε εισαγωγικά ο Χ. Αθανασίου.

Ενδεικτικά, επισήμανε πως «το συμφέρον του τέκνου ορίζεται (στο νομοσχέδιο) ότι εξυπηρετείται από τη συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του». Όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός, με τη ρύθμιση αυτή ο νομοθέτης ιεραρχεί τα κριτήρια διάγνωσης του συμφέροντος του τέκνου, προτάσσοντας και δίνοντας έμφαση σε ορισμένα από αυτά έναντι άλλων κριτηρίων χωρίς να μπορούμε να κρίνουμε την σπουδαιότητα και την ιεράρχηση αυτών.

«Η έκφραση “ενημέρωση του άλλου γονέα” θα τορπιλίσει τις σχέσεις των γονέων και θα εκτινάξει τις αντιδικίες» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Φοβάμαι θα δημιουργήσει νομολογιακά προβλήματα». Όσον αφορά τη γονική μέριμνα και συγκεκριμένα ότι κατά το σχέδιο νόμου αυτή ασκείται από κοινού και εξίσου από τους δύο γονείς, θεωρεί ότι αρκούσε η από κοινού άσκηση χωρίς το «εξίσου». «Διότι μπορεί να δημιουργήσει παρανοήσεις» εξήγησε και συμπλήρωσε: «Η λύση, όμως, αυτή – αν σωστά έχω πληροφορηθεί – δεν είχε εξαγγελθεί από εσάς κ. υπουργέ. Αλλά μπορεί να έχω λάθος».

Ads

Κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να αφαιρέσει το τεκμήριο του 1/3. «Παραδείγματος χάρη, μια απογευματινή συνάντηση του παιδιού με τον γονιό που δεν μένει μαζί του, ως τι θα χρεωθεί; Ως επικοινωνία ημέρας ή ως κλάσμα ημέρας;» αναρωτήθηκε και έκανε λόγο για διατάξεις που «ενισχύουν τη θέση ορισμένης κατηγορίας γονέων», γεγονός που θα επιφέρει «υπονόμευση της διαμεσολάβησης και δικαστικές διενέξεις».