Καθυστέρηση στην αποστολή των απαραίτητων εγγράφων καταλόγισε στον ΟΤΕ ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος κατέθεσε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens. «Άσκησα τα καθήκοντα μου όσο μπορούσα και όσο πρόλαβα», υποστήριξε ο δικαστικός ο οποίος ξεκίνησε την προανάκριση για την υπόθεση το 2005.
Ο μάρτυρας υπερασπίστηκε απολύτως το έργο του, κάνοντας λόγο για μία μεγάλη υπόθεση κι αρκετά πολύπλοκη για την οποία θα απαιτείτο ευρεία δικαστική συνδρομή από το εξωτερικό, η οποία δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι από τις τριανταπέντε περιπτώσεις δικαστικής συνδρομής τις οποίες ζήτησε, είναι ζήτημα αν υπήρξε ανταπόκριση για τις 4-5.
Ο κ. Αθανασίου δήλωσε στην επιτροπή αδυναμία να τεκμηριωθεί ζημία του Δημοσίου από τις συμβάσεις που υπέγραψε ο ΟΤΕ με την Siemens, γιατί, όπως εξήγησε, απ’ αρχής μέχρι τέλους της προκαταρκτικής έρευνας που διεξήγαγε «ο ΟΤΕ κώφευε» και δεν έδωσε καθόλου στοιχεία. Τόνισε δε, ότι μπορεί ο ίδιος να έκανε εικασίες ότι υπέστη ζημία το δημόσιο, αλλά δεν είναι αποδείξεις.
Αναφερόμενος στην περίοδο διοίκησης του Οργανισμού από τον κ. Παναγιώτη Βουρλούμη, φέρεται να έχει δηλώσει με νόημα: «Δεν πρόλαβα να στοιχειοθετήσω τη ζημιά στον ΟΤΕ γιατί δεν έδινε στοιχεία ο ΟΤΕ. Δεν συνεργαζόταν…». Αναφορικά με τις οικοσκευές που φέρονται να έχουν λάβει πολιτικά πρόσωπα, κατέθεσε ότι σε συνεννόηση με τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, είχαν καταλήξει ότι δεν στοιχειοθετούνταν θέμα δωροληψίας και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν παραπέμφθηκε στη Βουλή. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε ζημιά για το Δημόσιο στο θέμα του C4I.
Όσον αφορά, τις ευθύνες πολιτικών προσώπων, ο μάρτυρας υπογράμμισε πως δεν είχε στοιχεία για εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων και τόνισε ότι ούτε ο Μαρκογιαννάκης κατονόμασε ποιοι ευθύνονται για ενδεχόμενη ζημία από την προμήθεια του C4 I, ούτε μπορεί να στοιχειοθετηθεί δόλος στην ζημία». Υπογράμμισε μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί τα διάφορα δώρα – οικοσκευές που έπαιρναν οι πολιτικοί προϊόν δωροδοκίας, κι είχε μάλιστα έναν έντονο διάλογο με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο και Χρήστο Αηδόνη που του επισήμαναν ότι, αν αποκαλυπτόταν ότι τα έπαιρναν οι ίδιοι, θα έμπαιναν φυλακή.
Ολοκληρώθηκε απόψε η κατάθεση και του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νικόλαου Ζαγοριανού. Αναφορικά με το αν θα συναινούσε για την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου για να διακριβωθεί αν είχε τακτικές τηλεφωνικές επαφές με τον πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστήριξε, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες νομικές ενέργειες που πρέπει να προηγηθούν. Το σημείο αυτό ήταν έντονη και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η εξεταστική επιτροπή υπέβαλε αίτημα να διαβιβαστούν στη Βουλή οι εκθέσεις ελέγχου που έγιναν στον ΟΤΕ από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, τη ΦΑΒΕ και το Εθνικό Λογιστικό Κέντρο, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν εντοπίσθηκαν παραβάσεις, πλαστά και εικονικά στοιχεία κι αν καταλογίστηκαν πρόστιμα.
Πρόκειται για ελέγχους που αφορούν στην περίοδο 2002-2009, καθώς πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μελών της επιτροπής αναφέρουν ότι έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι το 2004 και αφορούσαν καταγγελίες ότι από το 2002 ως το 2004 εκτελούνταν παραγγελίες και παραδόσεις στην τεχνική υποστήριξη του ΟΤΕ, ενώ οι συμβάσεις έρχονταν αργότερα ετεροχρονισμένες.
Στο μεταξύ, χθες, κατά την κατάθεσή στην Επιτροπή, ο ειδικός ανακριτής της υπόθεσης, Νίκος Ζαγοριανός, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του επικαλούμενος τον «τεράστιο όγκο της υπόθεσης», για τον οποίο έκανε λόγο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο έργο του, διότι δεν είχε την απαιτούμενη βοήθεια, και επέμεινε ότι σε καμία δικογραφία δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Αίσθηση προκαλεί η περιγραφή της επαγγελματικής του ανέλιξης, σύμφωνα με την οποία το 2004 ορκίστηκε πρωτοδίκης και τον Αύγουστο του 2008 ανέλαβε χρέη ειδικού ανακριτή της πολύκροτης και ιδιαίτερα πολύπλοκης υπόθεσης της Siemens.
Ο ίδιος, ερωτηθείς γιατί δεν διέταξε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον πρώην ισχυρό παράγοντα της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκο, δήλωσε ότι «δικονομικά ο μόνος που θα μπορούσε να το πράξει αυτό ήταν ο εισαγγελέας που έκανε την Προκαταρτική Εξέταση», δηλαδή ο κ. Αθανασίου. Υποστήριξε, άλλωστε, ότι δεν μπορούσε να το κάνει πριν από την απολογία και πρόσθεσε ότι δεν πήρε καμία εντολή από τον κ. Σανιδά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >