Στην ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων που θα μειώσουν την πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού στις σχολικές μονάδες, αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Ads

Σχολιάζοντας στο OPEN τα δεδομένα ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων, πρότεινε τη διεξαγωγή μαζικών τεστ στις πολυπληθείς περιοχές της χώρας, οι οποίες φιλοξενούν μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, με πολλούς μαθητές. Εάν παρατηρηθεί υψηλό ιϊό φορτίο, εξήγησε, θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση για αναστολή λειτουργίας στις συγκεκριμένες μονάδες.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, υποστήριξε πως θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα, αλλά σε δεύτερο χρόνο, μετά από τους υγειονομικούς, τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια δεν αρκούν και η φετινή σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί χωρίς εμβολιασμούς, τόνισε.

Ads

Παράλληλα, υποστήριξε πως σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, σε περιπτώσεις συρροών κρουσμάτων σε σχολεία, τα 2/3 προέρχονται από εκπαιδευτικούς και το 1/3 από μαθητές. Επομένως, «δεν είναι δύσκολο να υπάρχει υπερμετάδοση στα σχολεία», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την πορεία της επιδημίας, η Αθ. Λινού τόνισε πως «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός», ενώ χρειάζονται περισσότερα τεστ για την επιτήρηση της κατάστασης.

Τα μόνα ακριβή διαθέσιμα στοιχεία, εξήγησε, προέρχονται από τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων ημερησίως, ενώ η επιδημία παρουσιάζει μια εικόνα «επιπέδωσης και όχι μείωσης».