Σε άτακτη υποχώρηση τρέπεται η κυβέρνηση ύστερα από το χάος που δημιούργησε σε Χίο και Λέσβο με την απόβαση των ΜΑΤ, τον αυταρχισμό και την άγρια καταστολή. 

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, το Μαξίμου βλέποντας πως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου αποφάσισε την αποχώρηση των ΜΑΤ από τα δυο νησιά την Πέμπτη και τη διεξαγωγή νέου γύρου συναντήσεων με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρειας και Δήμων), αρχής γενομένης από αύριο. Πάντως οι κάτοικοι της Λέσβου και της Χίου έχουν διαμηνύσει πως εκτός από την αποχώρηση των ΜΑΤ η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει και τις αποφάσεις για τις επιτάξεις των περιοχών, ενώ απορρίπτουν και οποιαδήποτε νέα κλειστή δομή προσφύγων στα νησιά. Αντιδράσεις προκάλεσε και η ανακοίνωση της απόφασης για αποχώρηση των ΜΑΤ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος αφού «συνεχάρη» τις αστυνομικές δυνάμεις για το έργο τους στα νησιά, χαρακτήρισε την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως «ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου»

Σημειώνεται πως λίγη ώρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε «άγονη» την αντίδραση των κατοίκων των νησιών, τονίζοντας πως «δεν οδηγεί πουθενά». Υπογράμμισε ακόμη την αποφασιστικότητα, όπως είπε της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία των νέων δομών για τους πρόσφυγες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, υποστηρίζοντας πως είναι για το καλό των τοπικών κοινωνιών. 

Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Tvxs.gr (διαβάστε αναλυτικά: Προσφυγικό: Γιατί η κυβέρνηση «διαγράφει» από τον χάρτη τα νησιά),  η αποσυμφόρηση των νησιών, βασικό αίτημα των κατοίκων, προϋποθέτει μεταφορά ικανού αριθμού προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σύγκρουση με τους δημάρχους, τους τοπικούς παράγοντες και το προνομιακό εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ είτε της βόρειας Ελλάδας, είτε των προπυργίων της στην ηπειρωτική χώρα. Το πολιτικό κόστος αυτής της σύγκρουσης είχε κριθεί ασήκωτο για την κυβέρνηση και για αυτό αποφάσισε να μετατρέψει τα νησιά σε «αποθήκες ψυχών», καθώς το εκλογικό κόστος σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο είχε κριθεί αρχικά διαχειρίσιμο. Οσο απλοϊκό και επικίνδυνο κι εάν είναι αυτό το σκεπτικό, ήταν κι εκείνο που επικράτησε στην απόφαση της κυβέρνησης να φτάσει στα άκρα την σύγκρουση στα νησιά για την κατασκευή των κλειστών δομών στις υπό επίταξη περιοχές και να μετατρέψει τη Χίο και τη Λέσβο σε «εμπόλεμες ζώνες» εδώ και δύο 24ωρα. 

Ads

Τσίπρας: «Αδιέξοδη η επιλογή αυταρχισμού και βίας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που είχε ζητήσει την «απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά» και την «αναστολή των εργασιών για τη δημιουργία φυλακών», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «αδιέξοδη επιλογή αυταρχισμού και βίας». Στη βάση αυτών των προϋποθέσεων, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την «ετοιμότητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βοηθήσει στη «διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», μετά το χάος και το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η κυβερνητική πολιτική. 

«Μετά από επτά μήνες παλινωδιών και αλλεπάλληλων αλλαγών συντονιστών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να πορεύεται χωρίς στρατηγική αλλά με περίσσιο αυταρχισμό. Οι ιδεοληψίες και η διαχειριστική της ανικανότητα έχουν μετατρέψει τα νησιά του βόρειου Αιγαίου σε “μόνιμο πάρκινγκ ψυχών”, ακριβώς δηλαδή αυτό που ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης υποσχόταν ότι αν εκλεγεί θα αποτρέψει. Ο κος Μητσοτάκης έχει ξεχάσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και αρνείται να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκατάσταση ευάλωτων πληθυσμών στην ηπειρωτική Ελλάδα», ανέφερε στη δήλωσή του και σημείωνε:  

«Αφήνει τα νησιά μας να βουλιάξουν, μόνο και μόνο για να μη συγκρουστεί με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της παράταξής του στην επικράτεια, που αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη. Και αποφασίζει μάλιστα να καταφύγει στη χρήση βίας απέναντι στους νησιώτες μας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη, έστω και την ύστατη στιγμή, να αλλάξει ρότα: Να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά. Και να αναστείλει τις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών».

«Στο βαθμό που ο κος Μητσοτάκης εγκαταλείψει την αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού και της βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, για την αποσυμφόρηση των νησιών μας. Διότι δεν μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη και στήριξη στις χώρες της ΕΕ και να συμπεριφέρεσαι χωρίς αλληλεγγύη και στήριξη στα νησιά της ελληνικής επικράτειας», κατέληγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γεννηματά: «Η “συμφωνία αλήθειας” αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα» 

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξάπελυση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. «Η κυβέρνηση πρόθυμη, άφωνη και αδύναμη στην Ευρώπη, κάνει επίδειξη πυγμής με επιτάξεις και ΜΑΤ στα νησιά. Η «συμφωνία αλήθειας» του κ. Μητσοτάκη με τους νησιώτες αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα και ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Μνημείο ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας. Δεν πάει άλλο. Αποσυμφόρηση των νησιών τώρα!!», τονίζει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της. 

ΜέΡΑ25: «Ανίκανη, άβουλη και μοιραία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη»

«Ανίκανη, άβουλη και μοιραία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο σε ένα πράγμα φαίνεται αποφασισμένη: να επιβάλει μια απάνθρωπη λύση με απάνθρωπο τρόπο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, σχολιάζοντας την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και τις εξελίξεις σε Λέσβο και Χίο. 

«Προσγειωμένη απότομα στη σύνθετη πραγματικότητα του προσφυγικού που τόσο εκμεταλλεύτηκε όταν ήταν αντιπολίτευση, επιλέγει λύσεις από τη χειρότερη δυνατή σχολή σκέψης: την ακροδεξιά της πτέρυγα», αναφέρει και προσθέτει πως σε ένα ζήτημα «που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις, εδώ αλλά και στο ευρωπαϊκό έδαφος, η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί με τιμωρητικό τρόπο: κλειστά κέντρα που “να μη βγαίνει ούτε κουνούπι” για ανθρώπους κυνηγημένους από πολέμους και βόμβες, και διμοιρίες ΜΑΤ για όσους αντιστέκονται σ’ αυτή την απάνθρωπη πολιτική».

Κουτσούμπας: Αντί να στείλει πλοία για αποσυμφόρηση, έστειλε τα ΜΑΤ

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες μας, οργάνωσε την νυχτερινή απόβαση και την βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ, σε Λέσβο και Χίο, κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μην γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης, και πρόσθεσε: 

«Ο λαός της Λέσβου και της Χίου βρίσκονται αντιμέτωποι με την αγριότητα των ΜΑΤ. Από το λιμάνι έως τα χωριά, οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών που βγήκαν στους δρόμους δέχονται επιθέσεις με χημικά, με δακρυγόνα, με αύρες. Οι δυνάμεις καταστολής αυτήν τη στιγμή λειτουργούν και συμπεριφέρονται στον ηρωϊκό Μανταμάδο, στα άλλα χωριά της Λέσβου, στο Βροντάδο της Χίου, ως δυνάμεις κατοχής. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες». Όπως και οι υπόλοιποι επικεφαλης των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο κ. Κουτσούμπας είχε ζητήσει την άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολης από τα νησιά και την αποδοχή από την κυβέρνηση των δίκαιων αιτημάτων των νησιωτών.