Βιάστηκε το «Πρώτο Θέμα» να καταλήξει στο συμπέρασμα «Ασυλο τέλος: απορρίπτεται το 95% των αιτήσεων», όπως αναφέρει ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος, που αποτελεί και τον τίτλο του ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες, ενώ παρατίθεται ο παντελώς ανυπόστατος ισχυρισμός ότι από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 19 Ιανουαρίου «στους 3.185 αιτούντες μόνο οι 79 ήταν πρόσφυγες».

Ads

Ευσεβείς πόθοι, θα έλεγαν οι πιο κακεντρεχείς, πάντως τερατώδεις ισχυρισμοί, που προδίδουν άγνοια των στοιχείων και της διαδικασίας, αν όχι αδυναμία εκτέλεσης απλών αριθμητικών πράξεων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η εφημερίδα παραθέτει δύο πίνακες. Στον πρώτο, με στοιχεία από 16 Δεκεμβρίου 2019 έως 19 Ιανουαρίου 2020 (το χρονικό εύρος αποτελεί μεθοδολογικό σφάλμα, καθώς μέχρι 31 Ιανουαρίου ίσχυε η παλιά διαδικασία ασύλου, ενώ από 1ης Ιανουαρίου η διαδικασία που θεσπίζει ο νέος νόμος), προκύπτει ότι σε Α΄ Βαθμό εξετάστηκαν 3.185 αιτήσεις ασύλου, κρίθηκαν θετικά οι 1.071 και απορρίφθηκαν οι 1.082.

Μέχρις εδώ, η αναλογία απορρίψεων και εγκρίσεων ακολουθεί την αναλογία που ίσχυε τα τελευταία χρόνια, λίγο πάνω από 50% οι απορρίψεις, λίγο κάτω από 50% οι εγκρίσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Στη συνέχεια, η εφημερίδα αναφέρεται στις 900 υποθέσεις που διακόπηκαν, επειδή αυτοί που κατέθεσαν αίτηση δεν προσκόμισαν κάποιο έγγραφο ή δεν παραβρέθηκαν στη συνέντευξη, όπως και σε 132 υποθέσεις παραίτησης όσων είχαν καταθέσει αίτημα, για να βγάλει το συμπέρασμα ότι «2 στις 3 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν». Ωστόσο, η διακοπή της διαδικασίας ή η παραίτηση δεν μπορεί να αθροίζεται με τις απορριπτικές αποφάσεις.

Ads

Στον δεύτερο πίνακα, με στοιχεία του Ιανουαρίου 2020, προκύπτει ότι σε Β΄ βαθμό εκδόθηκαν 1.881 αποφάσεις, από τις οποίες απορρίφθηκαν οι 1.802 και εγκρίθηκαν οι 79, ποσοστό απόρριψης 95%. Πρόκειται για μικρότερο ποσοστό απόρριψης από τα προηγούμενα χρόνια, όταν κυμαινόταν κοντά στο 98%. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ποσοστό αυτό αφορά μόνο τις προσφυγές σε Β΄ βαθμό και όχι τις αιτήσεις ασύλου στον Α΄ βαθμό, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα. Στην πραγματικότητα, από τις 3.185 αιτήσεις σε Α΄ Βαθμό εγκρίθηκαν οι 1.071 και σε Β΄ βαθμό άλλες 79, σύνολο 1.160, και όχι βέβαια 79 που γράφει το «Πρώτο Θέμα», πέφτοντας έξω σε ποσοστό 93,19%.

Η παραδοχή Μηταράκη

Ασαφή είναι, ωστόσο, και τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με τις απελάσεις σήμερα και στο παρελθόν. Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο υπουργός Νότης Μηταράκης επανέλαβε ότι τον Ιανουάριο απελάθηκαν στην Τουρκία 84 άτομα σε επτά αποστολές – πέντε αναγκαστικές και δύο εθελοντικές.

Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να παρουσιάσουν τον αριθμό αυτό σαν αύξηση από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζουν στις απελάσεις με βάση την ευρωτουρκική κοινή δήλωση τις λεγόμενες εθελούσιες επιστροφές, δηλαδή τις απελάσεις που επιδοτούνται μέσω του προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τις απελάσεις στην Τουρκία με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας ή άλλες απελάσεις στις χώρες προέλευσης.

Τα πλωτά φράγματα

«Μέσα σε τρεις εβδομάδες αντιμετωπίσαμε πολλά διαδικαστικά προβλήματα του τελευταίου σταδίου της επιστροφής», παραδέχτηκε ο κύριος Μηταράκης και προανήγγειλε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα συσταθεί στο υπουργείο Διεύθυνση Επιστροφών που θα αναλάβει το διαδικαστικό κομμάτι. Διέψευσε επίσης ότι η Τουρκία καθυστερεί ή δεν δέχεται απελάσεις.

«Η συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, απ’ ό,τι μου λένε οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας, δεν έχει κανένα πρόβλημα», επισήμανε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί συστηματικά τις υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ τέθηκε υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής των πλωτών φραγμάτων, κόστους τουλάχιστον 500.000, τα οποία έχουν αμφισβητηθεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης:

«Το βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε σαν να τους ενοχλεί το θέμα της φύλαξης των συνόρων ιδεολογικά ως έννοια. […] Αν δεν έχουν θετική επίπτωση στη μείωση των ροών, θα είναι μια προσπάθεια που δεν θα αποδώσει. Αλλά όταν έχεις μια κρίση, προς Θεού, είναι λάθος να μην προσπαθείς», σημείωσε.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών