Οι συνθήκες ευημερίας και τα κίνητρα στην οικονομία επιβάλλουν στην κυβέρνηση να προσφέρει«ασυλία» σε τραπεζικά στελέχη και διοικήσεις τραπεζών για τα «θαλασσοδάνεια».

Ads

Αυτό δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη συζήτηση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Για τις αλλαγές που αφορούν την ενεργητική δωροδοκία αλλά και την κατ’ έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών, ο υπουργός απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την αναλογιστεί ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση πλημμεληματοποίησε την κακουργηματική απάτη και την υπεξαίρεση», ενώ σε ό,τι αφορά την κατ’ έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών σε υποθέσεις δανείων, ο Κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η διάταξη έρχεται διότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται «στην ευθύνη να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας για τον Έλληνα πολίτη και στην ευθύνη να δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να κάνει τα βήματα που της αξίζουν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει πως πρόκειται για «νομοθετικό έκτρωμα» και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη από το νέο Ποινικό Κώδικα. Μάλιστα, σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δώρο προς τους τραπεζίτες: «Για ποιο λόγο αφαιρείτε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς την αρμοδιότητα αυτεπάγγελτης δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις βάσιμης καταγγελίας κακουργηματικής απιστίας τραπεζικών στελεχών, τη στιγμή που δεν τεκμηριώνεται με κανένα τρόπο ότι υφίσταται δυσχέρεια στις αναδιαρθρώσεις «κόκκινων δανείων» οφειλόμενη στο ισχύον –ιδίως μετά και το ν. 4472/2017- νομοθετικό πλαίσιο και όχι στην έλλειψη βούλησης εκ μέρους των τραπεζών;», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ads

Το ΚΙΝΑΛ που έχει εκφραστεί θετικά επί της αρχής με τις τροποποιήσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση στον ΠΝ διαφοροποιήθηκε στο συγκριμένο θέμα. Με τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος προτείνεται η διατήρηση των γενικών καθοδηγητικών κανόνων του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 390 ΠΚ), χωρίς την «αδόκιμη» αναφορά σε περιπτώσεις εξαιρέσεων, για την ποινική δίωξη του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας όταν αυτή στρέφεται κατά τραπεζικού ιδρύματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε (άρ. 405) για τα αδικήματα της απιστίας ότι: εφόσον ήταν σε βαθμό πλημμελήματος και προκειμένου να συνεχιστεί ή να ασκηθεί μια νέα δίωξη θα έπρεπε να προηγηθεί έγκληση (μήνυση) του θύματος π.χ. από τη διοίκηση ενός φορέα ή από ιδιώτη κ.λπ. Αντίθετα, η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, δηλαδή για ποσά άνω των 120.000 ευρώ (π.χ. τράπεζες, ΚΕΕΛΠΝΟ, Γηροκομείο κ.λπ.), παρέμενε ως αυτεπάγγελτη, δηλαδή στην αρμοδιότητα των εισαγγελικών αρχών.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα, από το άρθρο 399 του ΠΚ, «για να μην υπάρχει ανάποδη ανάγνωση του Ποινικού Κώδικα», είπε ο κ. Τσιάρας, «πλέον μετατίθεται στο άρθρο 405 και περιγράφεται με τη γενικότερη φράση ότι η απιστία κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος πλέον απαιτεί την έγκληση και δεν λειτουργεί με τη λογική του αυτεπάγγελτου».