«Τα τελευταία σαράντα χρόνια έχουμε παραχαϊδέψει αυτό το κόμμα και έχουμε δώσει πολιτική ασυλία να κάνει πράγματα που κάνουν οι εγκληματίες». Με αυτή και άλλες παρόμοιες φράσεις επιτέθηκε σήμερα κατά του ΚΚΕ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση ερώτησής του για τους αποκλεισμούς των λιμανιών από το ΠΑΜΕ, προκαλώντας αντιδράσεις των βουλευτών του Κομουνιστικού Κόμματος αλλά και παρέμβαση του Προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων.

Ads

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, διάνθισε την ερώτησή του με φράσεις η παραπάνω, για να επαναλάβει αργότερα πως «το ΚΚΕ εγκληματεί και όποιος εγκληματεί είναι κακοποιός». Στην ερώτησή του δε, για το τι πρόκειται να κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει μελλοντικές αντίστοιχες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ αφού δεν αντιμετώπισε τις προηγούμενες, ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας, απάντησε πως η κυβέρνηση προκρίνει πολιτικές λύσεις.

«Η απάντηση στις ενέργειες αυτές, που ασκούν ένα είδος πολιτικής βίας, εμποδίζοντας την διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων στα λιμάνια, έπρεπε να δοθεί πολιτικά» απάντησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγιας. «Ενδεδειγμένη λύση ήταν η πολιτική αντιπαράθεση ενώπιον της κοινωνίας, με επιχειρήματα εκατέρωθεν ενώπιον του λαού, ο οποίος τελικά αποδοκίμασε την δράση του ΠΑΜΕ» είπε ο υφυπουργός και υπενθύμισε την αντιδράσεις του πρωθυπουργού της προηγούμενης εβδομάδας, τονίζοντας ότι «αυτή ήταν η πολιτική απάντηση, που δεν πολλαπλασίασε και δεν εκτόξευσε τη βία επικοινωνιακά και πολιτικά, εκεί που δεν έπρεπε. Γιατί αν τα λίγα σπρωξίματα αναπαράγονταν στα κανάλια και είχαμε πολλά βίαια επεισόδια σε ένα λιμάνι με 15 εισόδους, που δεν ήταν δυνατόν να φυλαχθούν σαν στρατόπεδο, η εικόνα της Ελλάδας θα ήταν ακόμα χειρότερη. Η ορθότητα της επιλογής και η αποδοκιμασία του ελληνικού λαού στις επιλογές του ΠΑΜΕ, αποδείχθηκε την Τρίτη, όπου από 22 δρομολόγια, ακυρώθηκαν μονάχα τα 6» ανέφερε ο υφυπουργός.

«Μόνον ως χιούμορ εκλαμβάνω την απάντησή σας» επανήλθε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ. «Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε την ζημιά σε δεκάδες έως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και το κράτος λέει πως θα υφιστάμεθα την ίδια ζημιά και εμείς θα τους κοιτάμε; Επειδή είμαστε ενόψει χρεοκοπίας δεν μπορώ να γελάσω, αλλά θα επιμείνω: Αν το ΠΑΜΕ συνεχίσει, το κράτος θα επιβάλλει το νόμο; Επί Μπρέζνιεφ, μία απεργία πήγε να γίνει στην Ουκρανία και πήγαν τα στρατεύματα του Ερυθρού Στρατού και τους εκτέλεσαν. Τους εκτελέσατε τους εργάτες! Το ΚΚΕ προχώρησε σε περιστολή μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων στον «902» και τον «Ριζοσπάστη», μεγαλυτέρων εκείνων που κάνει η κυβέρνηση. (…) Είναι καιρός να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι υποκριτές που δήθεν μάχονται για τα εργασιακά δικαιώματα και ως πλέον στυγνοί εργοδότες, απαγορεύουν την απεργία στην «Τυποεκδοτική» και καλούν τους υπόλοιπους Έλληνες να απεργήσουν. Θα τους βλέπετε απ’ τον Αυτιά και τον Παπαδάκη, ή θα αναλάβετε τις ευθύνες σας;» εκτόξευσε με το γνωστό ρητορικό του ύφος ο κος Γεωργιάδης.

Ads

Όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, σημείωσε πως «δεν εκτέλεσε το ΚΚΕ τους εργάτες στην Ουκρανία», ο κ. Γεωργιάδης αγνόησε την παρατήρηση, συνεχίζοντας πως «το ΚΚΕ είναι παράρτημα της Σοβιετικής Ένωσης».

Η αντίδραση του Ν. Παπακωνσταντίνου ήταν άμεση: «Άξιος ο μισθός σου» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ.«Εγώ θα πάω στον «Γερμανό με τις μετοχές σας» παρενέβη εκ νέου ο Αδ. Γεωργιάδης για να απαντήσει ξανά ο Ν. Παπακωνσταντίνου: «Είστε ελληναράδες και γερμανόψυχοι». «Ά ρε κόμμα προδοσίας» επέμεινε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ. «Ουρακοτάγκοι και γερμανόψυχοι» απάντησε ο Ν. Παπακωσταντίνου.

Η έντονη αντιπαράθεση έληξε μετά από παρέμβαση του αντιπροέδρου της Βουλής Γρ. Νιώτη ο οποίος ζήτησε «Χαρακτηρισμοί τέτοιου είδους [..] να μην ακούγονται σ’ αυτήν την αίθουσα – και ούτε εκτός αιθούσης!»

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα FM» υποστήριξε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία χαρακτήρισε επαχθή, έχουν καταφέρει να εξισορροπήσουν την κατάσταση στα δημοσιονομικά και να σταματήσουν τον κατήφορο που είχε πάρει η χώρα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι αναιμική, δεν μπορεί και δεν έχει τις δυνάμεις να δώσει στη χώρα την ώθηση εκείνη που χρειάζεται για να βγει μπροστά, να αρχίσει να ξαναπαίρνει τον δρόμο της ανάπτυξης» και επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης «από τους καλύτερους, στους ευαίσθητους τομείς της ανάπτυξης και της οικονομίας, ανθρώπους, αποδεκτούς από όλα τα πολιτικά κόμματα ώστε να κατορθώσουμε σύντομα να ορθοποδήσουμε».

Όπως είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα συμμετέχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση αλλά θα τη στηρίξουν «για το καλό της χώρας όπως στήριξα και θα στηρίζω κάθε τι που είναι προς όφελος της πατρίδας μας και μόνο, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Τέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, και σχολίασε τους χαρακτηρισμούς του περί εξαπτέρυγων.

«Δεν αποδέχομαι τον όρο “εξαπτέρυγο” από τον κ. Σαμαρά. Να του θυμίσω πως τα “εξαπτέρυγα” χρησιμοποιούνται στις κηδείες, αν μπορεί να αντιληφθεί ότι με τη στάση που κρατά οδηγείται στον πολιτικό του θάνατο. Αυτό που επιμένω και ζητώ είναι ότι μια κυβέρνηση οικουμενικής αντίληψης είναι η μόνη λύση ώστε να ξαναβρούμε σαν χώρα τον δρόμο της ανάπτυξης», είπε.