Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα, όπου κατέληξε η πορεία των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των αντεξουσιαστών. H αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ομάδα ατόμων στην περιοχή της Καμάρας επιτέθηκε απρόκλητα με πέτρες και μπουκάλια προς τις αστυνομικές δυνάμεις, επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 109 άτομα, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί οι τρεις.

Ads

Στους 25.000 με 50.000 υπολογίζονται οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα την Κυριακή υπό την παρουσία άνω των 4.000 αστυνομικών με αφορμή τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα σε τέσσερα σημεία. Στη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, στο άγαλμα του Βενιζέλου, το “παρών” έδωσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην πλατεία Αριστοτέλους συγκεντρώθηκαν τα μέλη και οι υποστηρικτές του ΠΑΜΕ, που κινήθηκαν μέσω της παραλιακής και στο ύψος του Λευκού Πύργου ανηφόρισαν την οδό Εθνικής Αμύνης, προς το Συντριβάνι. Πέταξαν ντομάτες και ροδάκινα από αγροτικό αυτοκινητο, που ήταν στην κεφαλή της πορείας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.

Επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, μαζί με αντιπροσωπεία κατοίκων του Κιλκίς που είναι αντίθετοι σε ανάλογη δραστηριότητα στο χωριό Κρούσια, κινήματα κατά των διοίων, επιτροπές κατοίκων κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας και άλλοι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώθηκαν στη διάρκεια της πορείας τους με πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντεξουσιαστικού χώρου, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Καμάρα.

Ads

23:10 110  προσαγωγές και 3  συλλήψεις από την αστυνομία, μέχρι στιγμής

23:05 Επεισόδια έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης , όπου, σύμφωνα με το alterthess.gr βρίσκονται περίπου 40 αλληλέγγυοι στους προσαχθέντες. Η αστυνομία εμποδίζει τις μετακινήσεις αλληλέγγυων προς την ΓΑΔΘ.

23:00 Αφέθηκαν ελεύθεροι οι 40.

22:50 Περίπου 40 άτομα περικλωμένα από ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στην Εγνατία με Αγ. Σοφίας κατευθύνονταν προς την ΓΑΔΘ.

22:30 Εκτονώνεται η ένταση στην Καμάρα, με τις διμοιρίες των ΜΑΤ απομακρύνονται από το σημείο. Οι κεντρικοί δρόμοι σταδιακά δίνονται σε κυκλοφορία, αναφέρει το thesstoday.gr

21:55 Πετροπόλεμος, εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στην περιοχή της Ροτόντας, όπου οδηγήθηκαν οι διαδηλωτές μετά την εκκένωση της Καμάρας από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Το κυνηγητό βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στους διαδηλωτές και τα ΜΑΤ, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 20 προσαγωγές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αντιεξουσιαστές πέταξαν πέτρες και αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με κρότου λάμψης.

image
Φωτογραφία: Δρομογράφος

21:45 Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των προσαγωγών. Κλούβα των ΜΑΤ βρίσκεται επί της Εγνατίας στο ύψος της Καμάρας στην οποία οδηγούνται οι προσαχθέντες. Λίγο νωρίτερα, ομάδα διαδηλωτών βρισκόταν  περικυκλωμένη από ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ σε γνωστό σινεμά στην περιοχή μεταξύ Καμάρας και Ροτόντας σε κάθετη οδό προς την Ιασωνίδου. Η ομάδα που αποτελείται από περίπου 15 διαδηλωτές προσήχθη κατά πάσα πιθανότητα από την αστυνομία.

21:20 Μία επιβεβαιωμένη προσαγωγή στην περιοχή της Ροτόντας. Εκτεταμένη χρήση χημικών στην πλατεία της Ροτόντας. Νωρίτερα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εκκένωσαν την Καμάρα με χρήση κρότου – λάμψης και δακρυγόνα, ενώ ακολούθησε κυνηγητό στα στενά της περιοχής.

20:40 Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, με ένα αυτοκίνητο με αγροτικά προϊόντα να προπορεύεται στην κεφαλή της πορείας. Οιδιαδηλωτές πέταξαν ντομάτες και άλλα αγροτικά προϊόντα έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

20.35: Απέκλεισαν την πανεπιστημιούπολη ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και διμοιριών των ΜΑΤ. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ έχουν αποκλείσει επί της ουσίας την πορεία του αντιεξουσιαστικού χώρου στην συμβολή των οδών Αγγελάκη με Εγνατία και της αφήνουν διέξοδο μόνο προς την πλευρά της Καμάρας καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει με αλυσίδα τόσο την προσβαση προς τις δύο κατευθύνσεις της Εθνικής Αμύνης όσο και προς την Εγνατία στο σημείο που περνά μπροστά από τα πανεπιστήμια, αναφέρει το alterthess.gr.

20:25: Την Αγγελάκη ανεβαίνουν τα μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου, όπου το κλίμα είναι τεταμένο καθώς η παρουσία της αστυνομίας είναι ασφυκτική με αλυσίδες δεξιά και αριστερά της πορείας.

20.20: Στην πλατεία Συντριβανίου και στην πάνω πύλη της ΔΕΘ βρίσκεται η πορεία του ΠΑΜΕ καθώς στην κατω πλευρά της ΔΕΘ βρισκόταν η συγκέντρωση που ξεκίνησε από την Αγ. Σοφίας

20:00: Στους 50.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

19.50 Στην πύλη της ΔΕΘ βρίσκεται η πορεία που ξεκίνησε από την Αγ. Σοφίας

19.45 Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις όσο αναπτύσσονται οι πορείες οι διαδηλωτές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης ξεπερνούν τους 40.000, αναφέρει το alterthess.gr

image

19:30 Στην ΕΤ3 δίνει συνέντευξη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προηγουμένως, συναντήθηκε με τους εργαζόμενους που παραμένουν στις εγκαταστάσεις ΕΤ3 και εκπέμπουν καθημερινά ενημερωτικό πρόγραμμα που μεταδίδεται διαδικτυακά. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ στα αιτήματά τους και παρουσίασε τη θέση του κόμματος του για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με το ίδιο όνομα, με άλλη διοίκηση και άλλο θεσμικό πλαίσιο, με αξιοκρατία. “Το ότι υπερασπιζόμαστε τη δημόσια τηλεόραση δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε όλα όσα έκαναν οι κυβερνήσεις στη δημόσια τηλεόραση”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και είπε πως με το κλείσιμο της ΕΡΤ η κυβέρνηση έδωσε ένα “δωράκι” στα ιδιωτικά ΜΜΕ.

19:20 Εκλογές άμεσα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του προσερχόμενος στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «ήρθε σαν κλέφτης» και εγκαινίασε την 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και τού καταλόγισε «πρωτοφανές πλεόνασμα κυνισμού, αλαζονείας, ψεύδους και υποκρισίας».

image
Φωτογραφία: Δρομογράφος

18.55 Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην Βενιζέλου βρίσκεται  Αλ. Τσίπρας, αναφέρει το atlerthess.gr. Πυκνώνει ο κόσμος στο Αγ. Βενιζέλου. Η συγκέντρωση από την Καμάρα ξεκίνησε και ενώνεται στην Αγ. Σοφίας με την συγκέντρωση της ΒΙΟΜΕ, του κινηματος ενάντια στο χρυσό κ.α. Η πλατεία Αγ. Σοφιας έχει γεμίσει και τα μπλοκ φτάνουν μέχρι την Εγνατία. Στην πλατεία Αριστοτέλους κατέφθασαν οι τοπικές συγκεντρώσεις και πυκνώνει ο κόσμος.

18:40 Ξεκίνησαν τα συλλαλητήρια σε τέσσερα σημεία της Θεσσαλονίκης. 

image

18:35 Σε εξέλιξη βρίσκεται η μηχανοκίνητη πορεία των μοτοσικλετιστών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο.

18:15 Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το alterthess.gr στο Αγ. Βενιζέλου στην συγκέντρωση των συνδικάτων και οργανώσων της Aριστεράς έχει ξεκινήσει να συγεντρώνεται κόσμος μπροστά στην εξέδρα που έχει στηθεί ενώ συνεχώς καταφθάνουν διαδηλωτές από όλη την χώρα. Ταυτόχρονα στην συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους του ΠΑΜΕ μέχρι στιγμής υπάρχει ισχυρή περιφρούρηση μελών της ΚΝΕ και το συνδικάτο των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά. Στην Αγ. Σοφίας στην συγκέντρωση που διοργανώνουν ΒΙΟΜΕ, επιτροπές αγώνα ενάντια στο χρυσό κ.α έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση με το στίγμα να δίνουν τα μπλουζάκια των διαδηλωτών με το μήνυμα “οχι στο χρυσό”. Ξεκίνησε και η συγκέντρωση στην Καμάρα όπου διαβάζονται ψηφίσματα εργαζομένων και οργανώσεων.

18:00 Μετά τις 5 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές από την ΕΛΑΣ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το thesstoday.gr.

Μετά τις πορείες, έχει προγραμματιστεί συναυλία έξω από το κτήριο της ΕΡΤ3, στη Λεωφόρο Στρατού, με τη συμμετοχή των Αγάθωνα, Γιώργου Καζαντζή, Παναγιώτη Κραδημήτρη, Χρήστου Κολοβού, Σάκη Λάιου, Γιάννη Μήτση, Έλσας Μουρατίδου, Δημήτρη Νικολούδη, Πάρι Παρασχόπουλου, Δημήτρη Σφίγγου, Ανθής Τατσιούλη, Γιάννης Τσολακίδης και Μαρίας Φωτίου.

Συνάντηση Τσίπρα με εργαζόμενους ΕΛΒΟ και βολιβιανό υπ. Πολιτισμού

Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ ζήτησαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που, όπως είπαν, κάνουν προκειμένου να μην οδηγηθεί η εταιρία στον «θάνατο» και στην απόλυση οι 360 εργαζόμενοι σε αυτήν. Ο κ. Τσίπρας τους παρουσίασε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα αμυντικών βιομηχανιών και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί, γιατί είναι επικίνδυνη και για τους εργαζόμενους και για την κυριαρχία της χώρας.

«Η κυβέρνηση στήνει επικοινωνιακό παιχνίδι με τις αμυντικές βιομηχανίες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει απολύσεις και λουκέτα ενώ παριστάνει ότι δίνει μάχη με την τρόικα.

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον βολιβιανό υπουργό Πολιτισμού Πάμπλο Σέζαρ Γκρουξ Κανέδο, ο οποίος του μετέφερε τις εμπειρίες του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Κοτσαμπάμπα. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού τόνισε ότι στην Ελλάδα δίνεται μια μεγάλη σύγκρουση με τα πολιτικά συμφέροντα της χώρας για το δικαίωμα όλων σε ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό και τόνισε την σημασία της μεταφοράς της εμπειρίας του αγώνα που δόθηκε στην Βολιβία για τον ίδιο σκοπό. Ο υπουργός Πολιτισμών της Βολιβίας μετέφερε στον κ. Τσίπρα το ενδιαφέρον του προέδρου της χώρας του, Έβο Μοράλες, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. 

Συζήτησαν, επίσης, για τα κινήματα κατά του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, και την εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βολιβία, που απέτυχε πλήρως γι’ αυτό, όπως είπε, και εγκαταλείφθηκε.

Ένταση και προσαγωγές στα εγκαίνια της ΔΕΘ

Το πρωί του Σαββάτου, την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο, διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα, τις συγχωνεύσεις και το μέτρο της κινητικότητας. Η προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν πορείαανεκόπη από τα ΜΑΤ και προς στιγμήν επικράτησε ένταση.

Λίγο μετά τις 13:00 σημειώθηκαν δύο προσαγωγές σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, δυνάμεις της αστυνομίας προσήγαγαν δύο άτομα στην συμβολή των οδών Ολυμπιάδος και Αθηνάς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου ήταν προγραμματισμένη μικροφωνική για τις καταλήψεις η οποία ακυρώθηκε. Οι προσαχθέντες αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι, όπως αναφέρει το alterthess.gr.