«Τα πανεπιστήμια πλέον περισσότερο θυμίζουν φυλακές και ελάχιστα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα» σχολιάζει ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, αντικρύζοντας σήμερα το θέαμα στην κεντρική είσοδο.

Ads

Αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ (κλούβα) και των ΟΠΠΙ (Πανεπιστημιακή Αστυνομία με τα πράσινα καπέλα), υποδέχονται φοιτητές, φοιτήτριες, εργαζόμενους και καθηγητές στην είσοδο του ΑΠΘ.

«Αυτούς θα αντικρίσουν πρώτους οι πρωτοετείς φοιτητές. Αυτή θα είναι η πρώτη εντύπωσή τους από το ΑΠΘ, επισημαίνει ο κ. Μυλόπουλος δεικτικά.

«Αντί να διορίσουν καθηγητές, ερευνητές, τεχνικούς και διοικητικούς σε ένα πανεπιστήμιο που εδώ και 12 χρόνια αιμορραγεί σε προσωπικό, διόρισαν… αστυνομικούς» τονίζει.

Ads

Ενδεικτικές οι φωτογραφίες που μας έστειλε στο tvxs.gr, από την κεντρική είσοδο του ΑΠΘ, σήμερα στην έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

«Όσο ακαδημαϊκή βέβαια μπορεί να είναι μια χρονιά που ξεκινά με το πανεπιστήμιο σε αστυνομικό κλοιό», υπογραμμίζει με νόημα.

 image 

image

image

«Παρατηρητήριο επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο»

Την ίδια ώρα, φοιτητές και καθηγητές συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ χτες, Δευτέρα, καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ, παρουσίασαν «Παρατηρητηρίου επιθέσεων κατά των ελευθεριών στο Πανεπιστήμιο».

Το Παρατηρητήριο επιδιώκει: συστηματική καταγραφή και δημοσιοποίηση περιστατικών αυθαιρεσίας στην εφαρμογή του νόμου 4777/21 για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, τη νομική αντίδραση στα περιστατικά αυθαιρεσίας, την πολιτική και νομική υποστήριξη της πολιτικής ανυπακοής στον βαθμό που υπερασπίζεται τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και αντιστρατεύεται την παγίωση της διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα Πανεπιστήμια.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Λουκής Χασιώτης, αναφερόμενος στη νύχτα της 16ης Σεπτεμβρίου, όταν το προαύλιο του ΑΠΘ φιλοξενούσε μια συναυλία αλληλεγγύης και γέμισε από 5.000 ανθρώπους στους οποίους επιτέθηκε με χημικά η αστυνομία, «από πολλές απόψεις αποτελεί τομή στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, γιατί ποτέ στο παρελθόν η αστυνομία δεν είχε τολμήσει να επιτεθεί σε μια ειρηνική συναυλία χιλιάδων ανθρώπων. […] την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν στις παραμονές του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών, στην περίφημη συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα».

«Η ευθύνη είναι πρωτίστως του πρύτανη που έχει επιβάλει την παρουσία των ΜΑΤ» είπε ο κ. Χασιώτης, καταγγέλλοντας τις «αναίτιες συλλήψεις, ανεξέλεγκτη χρήση χημικών και βομβών κρότου-λάμψης, τραμπουκισμούς, παρακολουθήσεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από ασφαλίτες ή ακόμα και απαγόρευση της εισόδου σε πανεπιστημιακά κτίρια».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Χαράλαμπο Κουρουνδή, η κλιμάκωση του αυταρχισμού συνέβη διότι «ο πρύτανης, ενώ είναι εκλεγμένος, έχει επιλέξει να λογοδοτεί απέναντι στην κυβέρνηση και στις πολιτικές φιλοδοξίες του». Η φοιτήτρια Σαμπίνα Κουρρίζι υπερθεμάτισε πως «βασικό αίτημα αποτελεί η παραίτηση του πρύτανη. Πρόκειται για μια Πρυτανεία που έχει ξοφλήσει και είναι υπεύθυνη για σειρά επιθέσεων κατά φοιτητών, οι οποίοι ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις στις 3 Οκτωβρίου».

«Η καθημερινότητα στο ΑΠΘ έχει γίνει επικίνδυνη» παρατήρησε ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής, γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ), τονίζοντας ότι «το δόγμα νόμος και τάξη έρχεται να πατάξει μόνο όποιον διαφωνεί και το οικοδόμημα κυβέρνησης-πρύτανη πρέπει να πέσει όλο μαζί».