Δύο αστυνομικοί θα καθίσουν στο εδώλιο του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων κατηγορούμενοι για ξυλοδαρμό διαδηλωτή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του, οι αστυνομικοί τον χτύπησαν με σκεπάρνι στη μύτη και σε άλλα σημεία του σώματος του κατά τη μεταγωγή του μέσα στο περιπολικό αλλά και μέσα στο ασανσέρ της ΓΑΔΑ όπου προσήχθη.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους» ο διαδηλωτής αρχικά είχε παραπεμφθεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, για φθορές και άλλα αδικήματα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την άσκηση αστυνομικής βίας σε βάρος μεταναστών στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Ο διαδηλωτής, ωστόσο, αθωώθηκε ενώ οι δυο αστυνομικοί οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Ο διαδηλωτής που είχε συλληφθεί ως δράστης σοβαρών επεισοδίων κατέθεσε πως η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε να τρέξει και να περπατήσει κανονικά. Μάλιστα κατέθεσε βεβαίωση ότι τρεις ημέρες πριν από το περιστατικό είχε υποστεί ρωγμώδες κάταγμα δεξιού αστραγάλου. Αργότερα το δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε το 2008 τον αθώωσε ομόφωνα καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον του.

Όντως κρατούμενος πάντως ο διαδηλωτής κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων αστυνομικών. Οι δυο κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε. Η δικαστική λειτουργός που ήταν υπεύθυνη για την υπόθεση διέταξε, μεταξύ άλλων, κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των αστυνομικών που συνόδευαν τον διαδηλωτή από τη σύλληψή του έως τη μεταγωγή του στη ΓΑΔΑ αλλά και κατ’ αντιπαράσταση εξέταση όλων των αστυνομικών με τον διαδηλωτή, κατά την οποία ο τελευταίος αναγνώρισε δυο δράστες. Η υπόθεση πήρε κατόπιν τη δικαστική οδό.

Ads

Οι δυο αστυνομικοί, σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν με απόφαση του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών ο καθένας για επικίνδυνη σωματική βλάβη, την οποία φέρονται ότι τέλεσαν στις 24-12-2004 εναντίον του διαδηλωτή. Οι δυο αστυνομικοί άσκησαν έφεση η οποία εκδικάζεται αύριο.

Ο συνήγορος του διαδηλωτή, Κώστας Παπαδάκης, από την πλευρά του δήλωσε ότι «είναι μια από τις ελάχιστες φορές που έχουν εντοπιστεί και καταδικαστεί αστυνομικοί για ξυλοδαρμό και κακοποίηση διαδηλωτή».

Συγγνώμη της ΕΛΑΣ από Ιταλούς δημοσιογράφους

Σε εξακρίβωση στοιχείων υποβλήθηκε την Τετάρτη συνεργείο δημοσιογράφων και οπερατέρ της ιταλικής RAI TV που πήγαιναν για γυρίσματα στο Πάρκο Ελευθερίας. Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας όταν ενημερώθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έσπευσε να ζητήσει τηλεφωνική συγγνώμη από το συνεργείο για την ταλαιπωρία. Εξήγησε μάλιστα ότι το περιστατικό σημειώθηκε επειδή το πάρκο βρίσκεται πολύ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία κι ότι το γύρισμα συνέπεσε χρονικά με το θάνατο του Μπιν Λάντεν και τα όσα ακολούθησαν.