Ριπές ανέμου που έφτασαν έως και τα 100 – 120 χλμ ανά ώρα σε αρκετές περιοχές της Αττικής κατέγραψε τη Δευτέρα – ανήμερα της μεγάλης καταστροφής από τις πυρκαγιές – σε πραγματικό χρόνο, τo Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), μέσω της υπηρεσίας του meteo.gr, με τη χρήση του δικτύου 48 μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί εντός του Λεκανοπεδίου.

Ads

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για μεγάλο χρονικό διάστημα τη Δευτέρα, από τις 12 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ, σε Αττική και Ανατολική Στερεά έπνεαν θυελλώδεις δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι.

Όπως διακρίνεται και στον χάρτη οι ριπές του ανέμου έφτασαν στα 100 – 120 χλμ/ώρα σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας οι ριπές ξεπέρασαν τα 60 χλμ/ώρα.

Οι δυτικοί άνεμοι ως καταβάτες στις ανατολικές περιοχές της Αττικής έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας (μεγαλύτερες των 37°C) και χαμηλά επίπεδα υγρασίας, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες γρήγορης εξάπλωσης πυρκαγιών.

Ads

Αξιοσημείωτο είναι ότι στους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ σε Ισθμό, Αγίους Θεοδώρους, Καπαρέλλι Βοιωτίας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Άνω Λιόσια, Νέο Κόσμο, οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν τη Δευτέρα ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί καλοκαιρινούς μήνες κατά την τελευταία οκταετία, που έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν οι συγκεκριμένοι σταθμοί, σε πολλούς δε από αυτούς και ανεξάρτητα διεύθυνσης ανέμου.

image

Στο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της κατεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, στο διάστημα από Δευτέρα 23/07/2018 ώρα 15:30 μέχρι Τρίτη 24/07/2018 ώρα 06:00, όπως αυτή προβλέφθηκε πιλοτικά από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE με υψηλή οριζόντια ανάλυση 667m.

Στο βίντεο καταγράφεται η ραγδαία ενίσχυση του ανέμου, Δ και ΝΔ διευθύνσεων, κατά το διάστημα έναρξης της πυρκαγιάς (23/07, 17:00) και μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες (23/07, 21:00), γεγονός το οποίο συνετέλεσε στην ταχεία εξάπλωση της φωτιάς προς την περιοχή του Αγ. Ανδρέα/Μάτι. Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανέμου έπαιξε η τοπογραφία της περιοχής, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία ισχυρών καταβατών ανέμων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη.

Αξίζεις επίσης να παρατηρηθεί πως παρά τη γενική εξασθένιση του ανέμου μετά τις 22:00 (23/07), μέτριας έντασης άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν, με βάση την πρόγνωση, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, απόρροια της τοπογραφίας και του μικροκλίματος που δημιουργεί η φωτιά.

Πηγή: meteo.gr