Όλα τα εναλλακτικά σενάρια, αλλά και οι πιθανές πολιτικές εμπλοκές, εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο για το «πάγωμα» των περικοπών στις συντάξεις, την ώρα που τα μηνύματα από το Βερολίνο δείχνουν αμφισημία των δανειστών απέναντι στο ενδεχόμενο ακύρωσης των ψηφισμένων μέτρων.

Ads

Οι πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα από γερμανικούς διαύλους δείχνουν πως, σε αντίθεση με το θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες και την Κομισιόν, στο Βερολίνο οι σκληροί Χριστιανοκοινωνιστές του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και το κόμμα των Φιλελευθέρων, εντείνουν την πίεση προς την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ολαφ Σολτς να μην επιδείξουν καμία ευελιξία απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα. Η κλιμάκωση της πίεσης αυτής συνδέεται τόσο με τις τοπικές – αλλά σημαντικές – εκλογές στην Βαυαρία το φθινόπωρο, όσο και με την αύξηση της επιρροής που επιδεικνύει σταθερά στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιά κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι εκείνο που επιβάλει να μην υπάρξει καμία επίσημη κίνηση η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο, την ύστατη ώρα, την ομαλή επίσημη έξοδο από το Μνημόνιο – ήτοι, να απειλήσει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ που πρόκειται να εγκριθεί στις αρχές Αυγούστου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Σε δεύτερο επίπεδο, διερευνώνται αναλυτικά τόσο οι πιθανές εναλλακτικές για να ανασταλούν – ή να αμβλυνθούν στο μέγιστο βαθμό – οι μειώσεις στις συντάξεις, όσο και το ενδεδειγμένο timing για να εκδηλωθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πιο ήπιο σενάριο που εξετάζεται είναι εκείνο της κάλυψης των απωλειών που θα έχουν οι συνταξιούχοι με ισόποσες καταβολές έκτακτων καταβολών μπόνους από το υπερπλεόνασμα, ενώ η πιο προωθημένη εισήγηση είναι εκείνη της αναστολής του μέτρου με νόμο και με επίκληση ως δημοσιονομικού ισοδύναμου του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ.

Ads

Με δεδομένο ωστόσο πως το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ αμφισβητείται από το ΔΝΤ και ότι πρόθεση του Μαξίμου είναι να μην έρθει σε ρήξη με τους δανειστές, στο τραπέζι έχει μπει και η εναλλακτική της χρήσης ως «δημοσιονομικού ισοδύναμου» μέρους των κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και θα επιστραφούν στην Αθήνα σε δόσεις, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η σχετική συζήτηση, όμως, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανοίξει πριν από την 20η Αυγούστου και την επίσημη λήξη του Μνημονίου και, έως τότε, η κυβέρνηση επιλέγει να κινηθεί σε ιδιαίτερα συγκρατημένη γραμμή προκειμένου να μην υπάρξουν μη επιθυμητές επιπλοκές.

Ενδεικτική είναι και η σημερινή τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος κράτησε χαμηλούς και προσεκτικούς τόνους ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Είναι σαφές», είπε,  «ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος που θα αποτιμηθεί από το οικονομικό επιτελείο θα δώσει το σήμα για το πόσο μπορεί και στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό, η κυβέρνηση να αναδιαμορφώσει το τοπίο και μετά την έξοδο από τα μνημόνια… Η περικοπή των συντάξεων θα είναι το πρώτο που θα κοιτάξει η κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τα μνημόνια και όσοι μας έβαλαν σε αυτά θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν κάνουν τους τιμητές» δήλωσε, από την πλευρά του, και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, προσθέτοντας: «Αυτοί που έβγαζαν από την εξίσωση του πολιτικού διαλόγου τα αντίμετρα και έβλεπαν τον ΣΚΑΪ να λέει ότι ο συνταξιούχος θα πληρώνει από την τσέπη του, πλέον είναι εκείνοι που αναδεικνύουν το θέμα της περικοπής των συντάξεων».