Λίγες ώρες πριν την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και συγκεκριμένα στη 13.00 το μεσημέρι συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, εν μέσω τριβών για τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ads

 
Στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει ότι η πολιτική του κόμματός του δεν αλλάζει καθώς και ότι η συμμετοχή στελεχών του κόμματος στο νέο σχήμα δεν σημαίνει πως η ΝΔ συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ.  
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ, με συνέντευξη του στη Realnews, επανέλαβε ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού και μεταβατικού χαρακτήρα» και υπογράμμισε ότι «όσοι φαντάζονται ότι μία μεταβατική κυβέρνηση μπορεί να παρατείνει τη θητεία της επ’ αόριστον, ή ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν μήνες μετά, κάνουν λάθος».

Αναφορικά δε, με τη στάση της ΝΔ εντός Βουλής, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, υποστήριξε σήμερα, ότι το κόμμα του θα στηρίξει όποια νομοσχέδια είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ θα καταψηφίσει εκείνα με τα οποία δεν θα συμφωνεί. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o κ. Μιχελάκης επανέλαβε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης και η χρονική διάρκειά της είναι πολύ συγκεκριμένα.

Υπάρχουν πάντως στελέχη της ΝΔ που αντιδρούν στην κίνηση Σαμαρά να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ήδη την  Κυριακή, ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΒΗΜΑ 99,5 προανήγγειλε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ τάχθηκε κατά της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, θεωρώντας ότι επικυρώνει το πρώτο μνημόνιο, το οποίο η ΝΔ έχει αποκηρύξει.
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα Νέα, από τη λεωφόρο Συγγρού αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο της άμεσης διαγραφής του στην περίπτωση που επιμείνει στη διαφοροποίησή του από τις επιλογές της κομματικής ηγεσίας.

Ads

Στη «σκληρή» γραμμή, εκτός από τον κ. Καμμένο, είναι επίσης οι κ.κ. Κ.Μαρκόπουλος και Γ.Μανώλης. Αντίθετα, η ομάδα των «πέντε» (Αρ.Σπηλιωτόπουλος, Κυρ.Μητσοτάκης, Κ.Χατζηδάκης, Μ.βαρβιτσιώτης και Ευ.Αντώναρος) είναι μεταξύ των στελεχών που υπεραμύνονται της κυβέρνησης συνεργασίας.
 
Ενδεικτική πάντως της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, είναι και η αντίδραση του πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση αυτή μας επιβλήθηκε από την Ευρώπη, δεν έχει τη συναίνεση του ελληνικού λαού, ούτε καν την ελεύθερη συναίνεση των κομμάτων». Ο ίδιος μάλιστα είχε προτρέψει τον κ. Σαμαρά να δώσει η ΝΔ «ψήφο ανοχής» και όχι ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.