Ξεπέρασαν τους 400 οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ενώ τα κρούσματα διατηρήθηκαν και πάλι σε τετραψήφιο νούμερο παρά το γεγονός των λιγότερων τεστ της Κυριακής, που παραδοσιακά μειώνει σημαντικά και τον επίσημο αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται τις Δευτέρες. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του δείκτη θετικότητας, που σήμερα Δευτέρα εκτοξεύθηκε στο 6.56%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο μέσος όρος του δείκτη θετικότητας ανερχόταν στο 4.12% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ads

Η κατάσταση στις ΜΕΘ κορονοϊού των νοσοκομείων στην Αττική είναι ασφυκτική, πριν ακόμη εκδηλωθεί, σε επίπεδο νοσηλειών, η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται. Τα περιστατικά που νοσηλεύονται αφορούν όσους ασθένησαν πριν από 15 – 20 ημέρες, όταν τα κρούσματα ήταν πολύ λιγότερα. «Χρειάζονται άμεσα και επείγοντα μέτρα», λέει στο Tvxs.gr έμπειρος παρατηρητής των επιδημιολογικών δεδομένων που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. «Αλλά φοβάμαι ότι η αντίδραση θα είναι, όπως μέχρι σήμερα, too little, too late (πολύ λίγη, πολύ αργά)». 

Οπως ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος,  οι κενές κλίνες «αυτή τη στιγμή είναι μόλις 12». Πρόκειται για μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση» καθώς «κενή κλίνη ΜΕΘ σε νοσοκομείο, προκειμένου να υποδεχθεί διασωληνωμένο περιστατικό κορονοϊού από άλλο νοσοκομείο, ουσιαστικά δεν υφίσταται», όπως λέει. Η εικόνα που επικρατεί ως προς τα κρεβάτια εντατικής στο λεκανοπέδιο, συνεχίζει, η παρακάτω:

«Γεμάτα είναι τα νοσοκομεία ΣΩΤΗΡΙΑ με 84 ασθενείς, ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με 45 ασθενείς, το ΑΤΤΙΚΟ με 33 ασθενείς, το ΘΡΙΑΣΙΟ με 17 ασθενείς, το ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ με 12 ασθενείς, το ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ με 14 ασθενείς, το ΕΛΠΙΣ με 6 ασθενείς. Μένουν το ΚΑΤ που έχει 23 ασθενείς, περιμένει 2 ακόμη και έχει 3 κενές κλίνες, το ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ με 7 ασθενείς και 2 κενές κλίνες, ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ με 10 ασθενείς και 4 κενές κλίνες, το ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ με 14 ασθενείς και 2 κενές κλίνες, το ΝΙΜΙΤΣ με 5 ασθενείς και μία κλίνη κενή. Σύνολο 12 κενές κλίνες ΜΕΘ».

Ads

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έκλεισε την ενημέρωσή του σημειώνοντας πως «και στο κοντινό νοσοκομείο της ΧΑΛΚΙΔΑΣ νοσηλεύονται 11 ασθενείς στη ΜΕΘ και έχει μόνο ένα κενό κρεβάτι». Αξίζει να σημειωθεί πως, οι αρμόδιοι αναμένεται να «δώσουν» νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID σε αρκετά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, με τη γνωστή βέβαια μέθοδο της παραχώρησης κλινών από την κλασική ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου. Επιπλέον πολλές κλινικές κλείνουν για να δημιουργηθούν κλίνες Covid. 

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η καταγγελία του γενικού γραμματέα της ΕΙΝΑΠ και προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείο «Ευαγγελισμού» Ηλία Σιώρα ο οποίος δήλωσε ότι: «Η αναγγελθείσα διθυραμβικά λειτουργεία 12 νέων κλινών ΜΕΘ covid στον Ευαγγελισμό δεν είναι τίποτα άλλο από τη μετατροπή των ήδη υπαρχουσών 12 κλινών non covid σε covid! Αν δεν επιταχθεί, χωρίς… δωράκια ο ιδιωτικός τομέας υγείας, κάθε πολυτραυματίας, κάθε χειρουργικό περιστατικό που χρειάζεται ΜΕΘ, κάθε βαριά non covid λοίμωξη, κάθε εγκεφαλική αιμορραγία ή βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που χρειάζεται διασωλήνωση και τόσα άλλα βαριά περιστατικά ή θα μείνουν χωρίς περίθαλψη με όλες τις τραγικές συνέπειες, ή θα ξεπουληθούν οικογένειες ολόκληρες για να… οδεύσουν ιδιωτικά. Αν αυτό δεν είναι απανθρωπιά, τότε τι είναι; Η λύση είναι επίταξη, όπως τη περιγράφει η ΟΕΝΓΕ και δεκάδες σύλλογοι υγειονομικών. Έστω την ύστατη στιγμή ας ακούσουν την κραυγή των μαχόμενων υγειονομικών!».

Πολάκης: 50 ασθενείς περιμένουν αυτή τη στιγμή για εισαγωγή σε ΜΕΘ

Την μακρά λίστα ασθενών με κορονοϊό που αναζητούν αγωνιωδώς ένα κρεβάτι σε κάποια ΜΕΘ δημοσιεύει ο βουλευτής Χανιών του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης. «50 (ολογράφως ΠΕΝΗΝΤΑ ) ασθενείς στη λίστα του ΕΚΑΒ για εισαγωγή σε ΜΕΘ, αυτή τη στιγμή!!!!» γράφει χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης σε ανάρτησή του στο facebook, παρουσιάζοντας την ανικανότητα που έχει δείξει η κυβέρνηση ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας στην ενίσχυση του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν για ακόμα μία φορά τα νοσοκομεία.

Ο Παύλος Πολάκης γράφει χαρακτηριστικά στο facebook: «50 (ολογράφως ΠΕΝΗΝΤΑ ) ασθενείς στη λίστα του ΕΚΑΒ για εισαγωγή σε ΜΕΘ, αυτή τη στιγμή!!!! Οι μισοί από λοίμωξη COVID-19!! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 1200 ΚΡΕΒΒΑΤΙΑ;;;;;;;;Ήταν «πεταμένα λεφτά» ε;; ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΥΡΙΕ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΟΥΝ ΚΡΕΒΒΑΤΙ;;;;;;; (ΥΓ.δεκα σελίδες η ηλεκτρονική λίστα με πέντε ασθενείς σε κάθε σελίδα,έβαλα φωτογραφίες που μου έστειλαν συνάδελφοι την τελευταία σελίδα και έναν ασθενή με προσοχή στα προσωπικά δεδομένα )»