Την κλιμακούμενη πίεση στο ΕΣΥ αντικατοπτρίζειο αριθμός ρεκόρ των 824 διασωληνωμένων με κορονοϊό εντός ΜΕΘ που ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ, ενώ την νοσηρή εικόνα συμπληρώνουν οι δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι, μόνο στην Αττική, αγγίζουν τους 60 τις τελευταίες ώρες. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Θεσσαλονίκη.

Ads

Την δραματική έλλειψη κλινών ΜΕΘ επανέλαβε την Τετάρτη σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, η πρόεδρος της  Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη. «Η μετατροπή των κλινών ΜΕΘ Γενικής Μονάδος σε κλίνες ΜΕΘ covid δεν αποτελεί λύση. Πολύ περισσότερο δεν αποτελεί λύση αλλά είναι επικίνδυνη πρακτική να βαφτίζονται ΜΕΘ κλίνες που ΔΕΝ είναι ΜΕΘ (καρδιοχειρουργικές ανανήψεις, μονάδες εμφραγμάτων, χειρουργικές αίθουσες).
Επισημαίνουμε ότι η ανάγκη είναι τεράστια! Οι αναμονές είναι μεγάλες! Καθημερινά πολλές δεκάδες ασθενείς στην Αττική νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους» τόνιζε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Υπενθυμίζεται, ότι, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στις 7/4 και τον ισχυρισμό του ότι «δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν», η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), τόνιζε, ότι μόνο εκείνη τη μέρα, «στην επίσημη λίστα αναμονής για διακομιδή σε ΜΕΘ υπήρχαν στα νοσοκομεία της Αττικής και των γύρω περιοχών 113 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Οι 82 από αυτούς ασθενείς πάσχοντες από Covid – 19, εκ των οποίων οι 37 περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και πρόχειρους αναπνευστήρες, για χρονικό διάστημα τριών ημερών και πάνω.».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος έκανε λόγο για μία ακόμη «δύσκολη ημέρα για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία» την Πέμπτη, με την «κατάσταση να χειροτερεύει καθώς γέμισαν τα αμιγώς νοσοκομεία κορωνοϊού» και ενώ «τα εφημερεύοντα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ράντζα με γενικά περιστατικά».

Ads

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου «άνοιξαν αυτοσχέδιες ΜΕΘ που κανονικά δεν θα έπρεπε να αθροίζονται ως ΜΕΘ από το Υπουργείο», ενώ «60 διασωληνωμένα περιστατικά είναι εκτός ΜΕΘ, σε θαλάμους, και σήμερα», υποστηρίζει. Μάλιστα «οι 30 εξ αυτών είναι από 2 έως 10 ημέρες» στις λίστες αναμονής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ στην Αττική μοιράζονται ως εξής:

  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 1
  • ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 5
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 6 διασωληνωμένοι κορονοϊού και 3 διασωληνωμένοι γενικά περιστατικά.
  • ΕΛΠΙΣ: 2
  • ΛΑΙΚΟ: 5
  • ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: 1
  • ΕΡΥΘΡΟΣ: 6
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 3
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 4
  • ΤΖΑΝΕΙΟ: 3
  • ΝΙΚΑΙΑ: 12
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: 9 σε λίστα αναμονής».

Κεντρική Μακεδονία

Και στην Κεντρική Μακεδονία, ωστόσο, «γέμισαν οι ΜΕΘ Covid και τα νοσοκομεία ξαναπροσαρμόζουν τη λειτουργία τους μόνο για περιστατικά κορωνοϊού και τα γενικά περιστατικά που προσέρχονται στις εφημερίες διακομίζονται στον ιδιωτικό τομέα».

Επιπλέον, «ξεκίνησαν και στη Κεντρική Μακεδονία να έχουν ασθενείς με κορονοϊό διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε θαλάμους:
Στον ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ 1 διασωληνωμένος σε θάλαμο, στην ΕΔΕΣΣΑ 3 διασωληνωμένοι σε διαμορφωμένο θάλαμο. Προχθές και το ΑΧΕΠΑ είχε διασωληνωμένο ασθενή εκτός ΜΕΘ. Εμφανής η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία καθ’ ότι είναι επιφορτισμένοι και με τη δουλειά των εμβολιαστικών κέντρων», σύμφωνα με τον ίδιο.

Αναλυτικά η εικόνα των ΜΕΘ, κατά τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, για την περιοχή, έχει ως εξής:

ΑΧΕΠΑ: 30 ασθενείς ΣΤΑ 31 κρεβάτια
ΠΑΠΑΝΙΛΟΛΑΟΥ: 40 στα 40
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 27 ΣΤΑ 30
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 14 ΣΤΑ 14
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 8 ΣΤΑ 8
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 8 ΣΤΑ 8
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 24 στα 24
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ: 9 ΣΤΑ 10
ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 6 ΣΤΑ 6
ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 7 ΣΤΑ 7
ΒΕΡΟΙΑ: 4 ΣΤΑ 6
ΣΕΡΡΕΣ: 14 ΣΤΑ 17
ΕΔΕΣΣΑ: 3 σε διαμορφωμένο θάλαμο
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: 8 ΣΤΑ 8. Έλλειψη εντατικολόγων – υπηρετούν μόνο 3».