Γεμάτα είναι τα νοσοκομεία της χώρας, με ράντζα στους διαδρόμους και πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα, ενώ «ασφυξία» επικρατεί στις εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων.

Ads

Παρά την έγκαιρη προειδοποίηση των ειδικών για επέλαση ιώσεων και για την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργεί το μίγμα ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού, η οποία ξεκίνησε το Νοέμβριο και θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες των νοσοκομείων της Αττικής που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου από τον Ευαγγελισμό, το Λαϊκό, το Γεννηματάς, τα Νοσοκομεία Παίδων, με ανθρώπους σε φορεία, σε ουρές και ράντζα να αναμένουν επί ώρες.

Η αυξημένη προσέλευση των ασθενών οφείλεται στην έξαρση των ιώσεων σε όλες τις ηλικίες, αλλά η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία οφείλεται στην έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στις ελλείψεις προσωπικού και στην υποχρηματοδότηση. Παθογένειες που είχαν διαπιστωθεί και στην πανδημία, η απάντηση της κυβέρνησης ωστόσο ήταν ο νόμος που εμμέσως πλην σαφώς ιδιωτικοποιεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην Αττική… Η απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Ads

Η πίεση είναι μεγάλη και, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, τα Χριστούγεννα υπήρξε ασφυκτική στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Για παράδειγμα, στο Αγλαϊα Κυριακού το Σάββατο 24/12, η αναμονή για την εξέταση ξεπερνούσε τις 8 ώρες, ενώ πέρασαν 700 παιδιά για εξέταση. Ανήμερα των Χριστουγέννων και τη Δευτέρα 26/12 εφημέρευε το Αγίας Σοφίας, το οποίο αντιμετώπισε επίσης αυξημένη προσέλευση. Ανήμερα των Χριστουγέννων προσήλθαν εκατοντάδες παιδιά και άλλα τόσα την Δευτέρα των Χριστουγέννων, με την αναμονή να ξεπερνά τις πέντε ώρες.

Τη Δευτέρα, εφημέρευε το Παίδων Πεντέλης, όπου και προσήλθαν 400 παιδιά και η αναμονή ξεπέρασε τις δύο ώρες. Όπως όμως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ «από τα 700 παιδιά που εξετάζονται στα επείγοντα των παιδιατρικών κυρίως με ιώσεις εισάγονται περίπου 60 για νοσηλεία. Ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο. Εάν οι πρωτοβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη. Αναδεικνύεται επίσης η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η αναγκαιότητα ενίσχυσης τους. Εάν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές θα λειτουργούσαν περισσότερα ιατρεία στα επείγοντα των εφημερευόντων».

Θεσσαλονίκη: Γεμάτες οι παιδιατρικές κλινικές

Η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει παιδιατρικά Νοσοκομεία, όπως η Αθήνα. Ωστόσο εκατοντάδες παιδιά μέσα στις γιορτές πέρασαν από τα Παιδιατρικά Επείγοντα και τις Παιδιατρικές Κλινικές των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Γεννηματάς και Ιπποκράτειο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ:

Στην παιδιατρική κλινική του ΑΧΕΠΑ, 32 κλινών, νοσηλεύονται περίπου 30 παιδιά με βρογχιολίτιδα, πνευμονία, γρίπη, κορονοϊό. Ενδεικτικά σε κάθε εφημερία προσέρχονται περίπου 120 παιδιά για εξέταση και εισάγονται περίπου 20.

Το Παπαγεωργίου διαθέτει μία παιδιατρική κλινική 35 κλινών. Στις εφημερίες προσέρχονται περί τα 110 παιδιά κυρίως με ιώσεις και εισάγονται περί τα 20 παιδάκια με σοβαρότερα συμπτώματα. Τα νοσηλευόμενα παιδιά είναι 30 με 35.

Το Ιπποκράτειο διαθέτει δύο παιδιατρικές κλινικές των 32 κλινών η κάθε μία. Προσέρχονται στις εφημερίες περί τα 120 παιδιά κυρίως από ιώσεις. Εισάγονται περί τα 20 παιδιά. Τα περισσότερα με τις εν λόγω ιώσεις.

Στο Γεννηματάς υπάρχει μία παιδιατρική κλινική 34 κλινών. Προσέρχονται στις εφημερίες περί τα 90 παιδιά. Εισάγονται περί τα 10 και νοσηλεύονται λιγότερα των 30 παιδιών.

Στην Πάτρα… 70% μεγαλύτερη προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία

Αυξημένη πίεση αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο του Ρίο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου που εργάζεται στο νοσοκομείο, «έχουμε πάρα πολλά παιδιά να προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία, πολύ περισσότερο τουλάχιστον 60% – 70% προσέλευση μεγαλύτερη από άλλες από εποχές προηγούμενων χρόνων. Τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν περάσει από τα εξωτερικά ιατρεία στο εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων.

Τουλάχιστον 30 παιδιά εισήχθησαν με ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις. Ένα 60% παρουσίαζε γρίπη. Ένα πολύ μικρό ποσοστό παρουσίαζε Covid-19 λοίμωξη και είχαμε και πάρα πολλά παιδιά με μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Έχουμε πάρα πολλά βρέφη γύρω στο 80%. Η κλινική μας νοσηλεύει αυτή τη στιγμή βρέφη, κάτω των 12 μηνών με αναπνευστικά προβλήματα, από τα οποία μερικά κιόλας είναι σε μέτρια έως και σοβαρή κατάσταση. Έχουμε πνευμονίες, έχουμε μία πληρότητα της κλινικής που αγγίζει το 100%».

Και όπως τόνισε η παιδίατρος, «οι γιατροί του ΕΣΥ και οι πανεπιστημιακοί γιατροί εργάζονται υπερωριακά προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες».

Ασφυκτικά γεμάτα και τα νοσοκομεία στην Κρήτη

Υπερπλήρεις είναι οι κλινικές με παθολογικά περιστατικά και στα νοσοκομεία της Κρήτης, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, κορονοϊού και ιώσεων.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση σε Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ. Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της 7ης ΥΠΕ, όπως ενημερώνουν τα τοπικά μέσα, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, η πληρότητα στην Α’ Παθολογική ανέρχεται στο 134% ενώ στη Πνευμονολογική στο 96%.

Εκατοντάδες ασθενείς ταλαιπωρούνται, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν την ανησυχία τους για την μεγάλη πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας. 

Και στο ΠΑΓΝΗ, από τα επίσημα στοιχεία, η πληρότητα στη Γενική Παθολογική ανέρχεται στο 114,2% .

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, η πληρότητα στην Παθολογική άγγιξε το 91,6 % ενώ οριακή είναι η κατάσταση και στην Παθολογική του Αγίου Νικολάου, όπου έχει πληρότητα 90%.

Υψηλές είναι οι πληρότητες και στις καρδιολογικές κλινικές σε Βενιζέλειο, ΠΑΓΝΗ και Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου κυμαίνονται από 91% έως και 97,3%.

Η γρίπη πρωτοστατεί σε σχέση με τον κορονοϊό, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και πιο ήπιος στις περισσότερες περιπτώσεις.