Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο ρόλος του ΔΝΤ και η πορεία του ελληνικού προγράμματος τίθενται επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι πρώτες δηλώσεις των Σόιμπλε, Ντάσελμπλουμ και Μοσκοβισί κάνουν λόγο για «θετικές προσπάθειες», «ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων», αλλά και για «αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό».

Ads

Σόιμπλε: Να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα

Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες εξέφρασε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε, ενώ σχετικά με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα.

image

Ads

Επίσης, έκανε σαφές την ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων βήμα βήμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΔΝΤ: Μένουμε Ελλάδα… με δύο όρους

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα αποδέχεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει

Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «σοβαρή δουλειά» σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και έχει υποβάλει μια «σοβαρή πρόταση» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει πολλή δουλειά» μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι απομένουν πολλά θέματα ανοιχτά εκτός από το ασφαλιστικό, όπως είναι ο προϋπολογισμός του 2016 και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι το μόνο που είναι γνωστό αυτή τη στιγμή είναι η «σειρά των γεγονότων» και επανέλαβε ότι μιλάμε περισσότερο για «μήνες» και όχι για «εβδομάδες».

«Είμαι ευχαριστημένος από την πρόοδο που έχουμε κάνει» δήλωσε και συμπλήρωσε πως μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο θεσμών τότε θα ξεκινήσει και ο «πολιτικός διάλογος» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι αναγκαία και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε στην Ολλανδία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός «επιβεβαίωσε» ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

image

Αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό ζητεί ο Μοσκοβισί

Στην ανάγκη για μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το οποίο είναι βασικό θέμα, όπως είπε, της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Έχει υποβληθεί ένα σχέδιο, υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε, θέλουμε μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση, η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή, από το καλοκαίρι έχουν ψηφιστεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.

Αυτός είναι ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την είσοδο σε έναν ενάρετο κύκλο, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και στη συνέχεια να μιλήσουμε για το δημόσιο χρέος.

«Επαναλαμβάνω, ότι για την επίτευξη των παραπάνω χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, θα δούμε τις αναγκαίες παραμέτρους είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες στο θέμα αυτό», κατέληξε.