Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία και με αντιρατσιστική διαδήλωση ξεκίνησε σήμερα η δίκη των έξι κατηγορουμένων, δύο επιχειρηματιών και τεσσάρων αστυνομικών, για την δολοφονία του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, καθώς και οι τέσσερις αστυνομικοί είναι κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, όπως ζητάει η οικογένεια του υπερασπιστή των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, με επίκεντρο την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Παρόντες ήταν όλοι οι κατηγορούμενοι πλην του κοσμηματοπώλη, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από συνήγορο.

Η δίκη επαναλαμβάνεται σήμερα μετά την επ’ αόριστον αναβολή της τον περσινό Νοέμβριο, με υγειονομική αιτιολογία λόγω πανδημίας, που επίσης εξόργισε την πλευρά του θύματος. Ουσιαστικά, λοιπόν, η δίκη ξεκινά από την αρχή, με νέα σύνθεση στην έδρα και νέους ενόρκους.

Η Πολιτική Αγωγή έχει προτείνει έναν κατάλογο 41 μαρτύρων.

Ads

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ το πλήθος του κόσμου που ζήτησε να παρακολουθήσει τη δίκη είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ακροαματικής διαδικασίας. Υπεβλήθη αίτημα για αλλαγή της δικαστικής αίθουσας, αλλά το δικασρτήριο δεν το έκανε δεκτό και επέτρεψε την είσοδο μόνο τεσσάρων δημοσιογράφων για την κάλυψη της δίκης και τριων εκπρόσωποι οργανώσεων (ΛΟΑΤΚΙ, Διεθνή Αμνηστία, Παρατηρητηριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Η πολιτική αγωγή είπε ότι πρόκειται για μια υπόθεση με κοινωνικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της. Η πρόεδρος της έδρας δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα δημοσιογράφο γεγονός που οδήγησε στην άμεση αντίδραση πριν ακόμα γίνει η κλήρωση των ένορκων. Στο αίτημα συναίνεσε και η υπεράσπιση.

Η δολοφονία του Ζακ συγκλόνισε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, λόγω της σκληρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε ο ακτιβιστής από τους κατηγορούμενους, σκηνές που καταγράφηκαν και μεταδόθηκαν από Μέσα Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να πρόκειται ουσιαστικά για έναν «θάνατο σε δημόσια θέα», όπως έχει αναφέρει η Πολιτική Αγωγή.

Το υλικό που αποτελεί μέρος της δικογραφίας που αναμένεται να προβληθεί στο δικαστήριο είναι ιδιαίτερα σκληρό καθώς καταγράφει τον Ζακ να δέχεται σφοδρά χτυπήματα από τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και τελικά να ξεψυχά ενώ οι αστυνομικοί περνούν χειροπέδες, πεσμένο στο έδαφος, δίχως να αποτελεί απειλή για τον οποιονδήποτε.

Τι συνέβη

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας, ο Ζακ Κωστόπουλος, υπό αδιευκρίνηστες συνθήκες – οι οποίες ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν είχαν σχέση με κλοπή – βρέθηκε παγιδευμένος μέσα σε κοσμηματοπωλείο, λόγω του μηχανισμού ασφάλειας της πόρτας. Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί χρησιμοποίησε έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα και μετά έσπασε τα τζάμια της βιτρίνας και κυλίστηκε έξω από το κατάστημα.

Ο ιδιοκτήτης  του κοσμηματοπωλείου και ένας κτηματομεσίτης δεν αφήνουν τον Ζακ να φύγει και τον ξυλοκοπούν αγρίως.

Διερχόμενος διασώστης του ΕΚΑΒ σε μοτοσικλέτα παρεμβαίνει για να δώσει πρώτες βοήθειες στο θύμα, αλλά, όπως θα τεκμηρίωνε αργότερα πόρισμα σχετικής ΕΔΕ, ο διασώστης έκρινε πως ο Ζακ είναι νεκρός, δεν έκανε ανάνηψη και απέτρεψε το πλήρωμα του ασθενοφόρου, που είχε φτάσει πλέον στο σημείο, να παράσχει τις πρώτες βοήθειες.

Αργότερα, στο φως ήρθε βίντεο που δείχνει τους αστυνομικούς να επιτίθενται στο αιμόφυρτο θύμα που είναι πεσμένο μπρούμυτα, να το ακινητοποιούν, να του πατάνε τα πόδια και τον λαιμό, να του τραβάνε τα χέρια και να τον σέρνουν βίαια.

Οι «διαρροές» για το «ποιόν» του Ζακ Κωστόπουλου και το αρχικό αφήγημα ότι ουσιαστικά επρόκειτο για «ναρκομανή» «κλεφτρόνι» κατέρρευσαν πολύ γρήγορα, με την ιατροδικαστική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν, ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από το στρες που τον κατέβαλε από τα χτυπήματα. Οι «αλλοιώσεις μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος από τις οποίες επήλθε ο θάνατος συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος». Αυτά τα χτυπήματα του «προκάλεσαν έντονη στρεσογόνα κατάσταση που απέβη μοιραία για τη ζωή του».

Στον οργανισμό του θύματος του περιστατικού στη Γλάδστωνος δεν ανιχνεύτηκε καμία ναρκωτική ουσία, ενώ η εξέταση είναι θετική μόνο στην κατηγορία των οργανικών φαρμάκων, όπου ανιχνεύτηκε ουσία που εμπεριέχεται στα κοινά αναλγητικά φάρμακα.

Η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα δε, ήταν τόσο μικρή που δεν εμπίπτει καν στους κανονισμούς για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Κλοπιμαία δεν βρέθηκαν, δεν απείλησε τη ζωή κανενός και δεν έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, από τα οποία να προκύπτει κίνδυνος για άλλους ανθρώπους.

Η δικαστική παραπομπή

Σύμφωνα με το βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από το κοσμηματοπωλείο δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 58χρονο μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Αδερφός του Ζακ: «Αναμένω ακόμα να αλλάξουν οι κατηγορίες κατά τη διάρκεια της δίκης»

«Δεν μου αρκούν οι κατηγορίες που έχουνε. Είναι πολύ ελαφριές και δεν είναι όλοι στο κατηγορητήριο. Είναι μόνο τέσσερις από τους οκτώ αστυνομικούς, δεν περιλαμβάνεται ο ΕΚΑΒίτης, και φυσικά είναι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης. Αλλά είναι όλοι με σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι για ανθρωποκτονία» σχολίαζε πρόσφατα στο Tvxs.gr, με αφορμή την έναρξη της δίκης, ο αδερφός του Ζακ, Νίκος Κωστόπουλος. «Το εύχομαι να φάνε ισόβια αν και το βλέπω δύσκολο έτσι όπως είναι το κατηγορητήριο αλλά σημασία έχει να κριθούν ένοχοι. Ένοχοι και για την σωστή κατηγορία. Εγώ αναμένω ακόμα να αλλάξουν οι κατηγορίες κατά τη διάρκεια της δίκης και να γίνει ανθρωποκτονία.» συμπλήρωσε.

image

Ελένη Κωστοπούλου: «Σκότωσαν πολλές ταυτότητες σκοτώνοντας έναν άνθρωπο»

«Για μένα ο Ζαχαρίας μου ήταν στοχοποιημένος» είπε η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου, στην «Αυγή». «Γιατί όμως τόσο μίσος για τον Ζαχαρία; Επειδή ο Ζαχαρίας ενσωμάτωνε πολλές ταυτότητες που ενοχλούσαν (…) Μισούσαν τους οροθετικούς;  Ήταν οροθετικός. Μισούσαν τους αντιφασίστες;  Ήταν αντιφασίστας. Μισούσαν τους ξένους και τους μετανάστες; Ο γιος μου γεννήθηκε στην Αμερική. Το Ζακ – το υποκοριστικό του – είναι ξενόφερτο. Ο Ζαχαρίας προστάτευε τους ξένους. Μισούσαν τους φτωχούς; Ο Ζαχαρίας ήταν φτωχός και έδινε τη δική του μάχη.  Όπως και η δική μας οικογένεια.  Ήταν ακτιβιστής και έδινε αγάπη (…)  Το μίσος αυτών των ανθρώπων πολλαπλασιάστηκε στο πρόσωπό του. Σκότωσαν πολλές ταυτότητες σκοτώνοντας έναν άνθρωπο.».

Ενώ,συγκλονιστική ήταν η ανάρτησή της περασμένο Σεπτέμβριο, ανήμερα της συμπλήρωση τριών χρόνων από την δολοφονία του γιου της.

Μαζικές διαδηλώσεις και διεθνείς αντιδράσεις

Η τραγική επέτειος τιμήθηκε και από μαζική συγκέντρωση και πορεία, με οργανώσεις, συλλογικότητες και χιλιάδες κόσμου να δίνουν το παρόν στο κέντρο της Αθήνας, απαιτώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα κ.α.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία θα παρίσταται ως παρατηρήτρια στη δίκη,κάνει λόγο για μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και τονίζει, ότι « δίκη αυτή είναι σημαντική καθώς σχετίζεται με θεμελιώδεις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης του κράτους να προστατεύει το δικαίωμα στη ζωή.».