Όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης όρισε την παρουσιάστρια Κατερίνα Λάσπα γενική γραμματέα εθελοντισμού του κόμματος, σίγουρα δεν είχε φανταστεί πόσο γρήγορα θα πλήρωνε το τίμημα αυτής της επιλογής του.

Ads

Η Κ. Λάσπα έκανε μια ρατσιστική ανάρτηση για να καταγγείλει την εκδήλωση με χριστουγεννιάτικα παραμύθια που διάβασαν σε παιδιά Drag Queens στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας αμηχανία στην Χαριλάου Τρικούπη και οργή στο εσωτερικό του κόμματος.

Στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη έλπιζαν ότι η ακρότητα της Κ. Λάσπα θα χαθεί μέσα στην πρωτοχρονιάτικη σκόνη και έμειναν αδρανείς.

Αντέδρασε, όμως, άμεσα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων.

Ads

Με ανακοίνωσή τους διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κατήγγειλαν “τον απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο της Γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Λάσπα.”

“Με λύπη μας διαβάσαμε ότι ρατσιστικά παραληρήματα δεν υπήρξαν όμως μόνο από την ακροδεξιά, αλλά και από στελέχη πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου” σημείωσαν και κατέληξαν:

“Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνα Λάσπα, σχολίασε δημόσια με σκαιό, μισαλλόδοξο λόγο μίσους στη βάση της έκφρασης και ταυτότητας φύλου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, χαρακτηρίζοντας ως “αθλιότητα” τόσο την εορταστική εκπαιδευτικού περιεχομένου δράση, όσο και τις Drag Queens”.

Η Κ. Λάσπα κινήθηκε εκτός γραμμής δεδομένου ότι παρούσα στη συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η Βάσια Μάδεση, αναπληρώτρια γραμματέας ισότητας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Η Άννα Παπαδοπούλου, τομεάρχης ανθρωπίνων δικαιώματων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ανάρτηση της κάλεσε έμμεσα την Χαριλάου Τρικούπη να αναλάβει τις ευθύνες της:

«Οποιοδήποτε μέλος διαφωνεί με τη θέση της παράταξης, τα όργανα του κόμματος είναι τα αρμόδια να κρίνουν τις πράξεις του.»

Ακόμη πιο οξύς ο αναπληρωτής Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος Γιάννης Βήκας:

“Η ομοφοβία και η τρανσφοβία καταγγέλλονται απερίφραστα από το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά. Οταν, δε, ο κακοποιητικός λόγος προέρχεται από στελέχη του κόμματος, δεν εκφράζονται σε καμία περίπτωση οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, για τις οποίες τόσο αγώνα κάνουμε, ώστε να διαλυθούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις στις κοινωνίες μας. Σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται είναι μια χωρίς αστερίσκους.

Όχι στο όνομά μου οι δηλώσεις της κας Λάσπα λοιπόν”.

Για τον Ν. Ανδρουλάκη το ξεκίνημα της νέας χρονιάς έγινε με τον χειρότερο τρόπο, με ένα εσωκομματικό πρόβλημα το οποίο προκάλεσε ένα πρόσωπο στο οποίο ο ίδιος έδωσε ρόλο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.