Ξεκίνησε το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας με τα περιπολικά και τα ηχητικά μηνύματα. Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο, αργά χθες το βράδυ, στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία να αποχωρήσει και μετά από λίγη ώρα η πλατεία άδειασε από κόσμο και γέμισε… περιπολικά και αστυνομικούς.

Ads

Τα περιπολικά έχουν αρχίσει από χθες ήδη να «επισκέπτονται» τις πλατείες και να παίζει το ηχογραφημένο μήνυμα στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα αραβικά για την αποφυγή συνωστισμού.

Το μήνυμα τονίζει ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επισημαίνει πως όλοι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά, το μήνυμα της ΕΛΑΣ, που θα ακούγεται στους δρόμους έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, αναφέρει: «Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πάρκα, πλατείες και άλλες εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Ads

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΛΑΣ υπάρχουν τουλάχιστον 20 «κόκκινα» σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος κυρίως μετά τα μεσάνυκτα όταν κατεβάζουν ρολά τα μπάρ, τα καφέ και τα εστιατόρια. Όπως για παράδειγμα η πλατεία Νέας Σμύρνης, Αγίας Παρασκευής, Συντάγματος, Κυψέλης, Καλλιθέας, Περιστερίου, στον Πειραιά, τη Γλυφαδα, την Κηφισιά αλλά και στο παραλιακό μέτωπο από το Φάληρο μέχρι τη Βάρκιζα. Για τον λόγο αυτό, περιπολικά με αναμμένους φάρους θα περιπολούν ή θα σταθμεύουν σε αυτά τα σημεία και με ηχητικά μηνύματα θα ενημερώνουν τον κόσμο για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Αστυνομικοί με μάσκες και γάντια θα πλησιάζουν τους νέους και θα τους ζητούν να απομακρύνονται καθώς οποιαδήποτε συγκέντρωση άνω των εννέα ατόμων απαγορεύεται ενώ σε σημεία όπου υπάρχουν παγκάκια, σκαλοπάτια ή χώροι όπου μπορει να συγκεντρωθεί πλήθος ατόμων θα μπαίνουν κορδέλες αποκλεισμού.