Τα κάλαντα της προεδρικής κάλπης – και όχι μόνο – τραγουδούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τρίτη, στον απόηχο της χθεσινής κυβερνητικής απόφασης για επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και της ταυτόχρονης δίμηνης παράτασης που έλαβε το μνημόνιο με απόφαση Eurogroup.

Ads

Ωστόσο, ο έντυπος Τύπος, πέραν του προεκλογικού «πυρετού», ασχολείται τόσο με την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος διανύει την 30η ημέρα απεργίας πείνας, όσο και με τη δολοφονία του συγγραφέα, Μένη Κουμανταρέα.

image

«Ο Αϊ-Βασίλης φέρνει πρόεδρο», γράφουν «Τα Νέα» στο πρωτοσέλιδό τους, υπογραμμίζοντας ότι «στις 29 Δεκεμβρίου θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία για τους 180». Παράλληλα, η εφημερίδα αναλύει το χθεσινό μυστικό ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ποια ονόματα παίζουν αλλά και τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πάμε σε εκλογές».

Ads

image

Στα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας επικεντρώνεται και η πρώτη σελίδα της «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία γράφει: «Κάλπες με εντολή τρόικας. Στις 17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία». Η εφημερίδα επισημαίνει πως «το χθεσινό Eurogroup έδωσε δίμηνη παράταση-διορία στις διαπραγματεύσεις» και προσθέτει: «Ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος θα προσπαθήσουν να βρουν βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι δεν θα βρεθούν και ότι ο πρωθυπουργός επί της ουσίας ορίζει ημερομηνία εκλογών».

image

«Απόφαση για καθαρές λύσεις» γράφει στο κύριο άρθρο της η «Καθημερινή», στο οποίο υπογραμμίζεται ότι θα υπάρξει «νέος πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου». 

image

Με τον τίτλο «Καθαρές λύσεις – Πρόεδρος το Δεκέμβρη ή εκλογές», κυκλοφορεί το σημερινό «Έθνος», με έμφαση στο πολιτικό παρασκήνιο των τελευταίων ημερών, ιδιαίτερα ως προς τη μυστική συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ωστόσο, η εφημερίδα παρουσιάζει και τα πρώτα ονόματα που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι του Μαξίμου, με τους Σταύρο Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλο να φιγουράρουν ως «φαβορί», καθώς επίσης και τους «Παν. Πικραμένο και Βασίλη Σκουρή να είναι πιθανοί υποψήφιοι».

image

Σε… χριστουγεννιάτικο πνεύμα και το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», που γράφει «Ευτυχές το νέον έτος!» και υπογραμμίζει ότι βρίσκεται «πιο κοντά η πολιτική αλλαγή μετά τη βεβιασμένη απόφαση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής». Η εφημερίδα αναφέρεται, επιπλέον και στις «οργισμένες αντιδράσεις» που προκάλεσαν οι «αθλιότητες Κουκουλόπουλου για τα περί συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τη Μαριάννα Λάτση και τη Γιάννα Αγγελοπούλου», αλλά και στο «SOS για τη ζωή του Νίκου Ρωμανού», μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση του πατέρα του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

image

Για «λύση με πόνο και αίμα», κάνει λόγο η πρώτη σελίδα της «Δημοκρατίας», αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup για δίμηνη παράταση του Μνημονίου. «Σοκ! Εκλογή Προέδρου μέσα στα Χριστούγεννα», σημειώνει – μεταξύ άλλων – η εφημερίδα.

image

Στο «πραγματικό δίλημμα για τους βουλευτές και την Ελλάδα» επικεντρώνεται το πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου»: «Εκλογή Πρόεδρου και δίχτυ ασφαλείας ή πρόωρες εκλογές και επιστροφή στο άγνωστο».

image

«Ανάπτυξη της ταξικής πάλης, λαϊκή συμμαχία, ισχυρό ΚΚΕ παντού» σημειώνεται στο κύριο άρθρο του σημερινού «Ριζοσπάστη».

image

Για «παράταση-‘ανάσα’», κάνει λόγο η «Ημερησία», με αναφορές στο παρασκήνιο του χθεσινού Eurogroup. «Εκλογή Προέδρου έως το τέλος του έτους» γράφει η εφημερίδα και αναφέρεται στη δήλωση του Αντ. Σαμαρά: «Να τελειώνει τώρα η πολιτική αβεβαιότητα».

image

Τέλος, η «Ναυτεμπορική» γράφει: «Ποδαρικό το 2015 με Πρόεδρο ή εκλογές».

Όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: