Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Σωτήρης Τερζούδης, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη φονική πυρκαγιά στη Αν. Αττική σχετικά με το θέμα της εκκένωσης, διευκρίνισε πως ο επικεφαλής της πυρκαγιάς τον διαβεβαίωσε πως εισηγήθηκε στον Δήμαρχο την εκκένωση. Σημείωσε ωστόσο πως όλη η διάρκεια του ακραίου φαινομένου, με τους ισχυρούς ανέμους ταχύτητας έως και 120 χλμ την ώρα και φλόγες 30 και 40 μέτρων, ήταν 1,5 ώρα. 

Ads

Όταν ρωτήθηκε αν η εισήγηση έγινε εγκαίρως, διερωτήθηκε “τι σημαίνει εγκαίρως; θα εκκενωνόταν οργανωμένα μία τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όλη η διάρκεια του φαινομένου είναι μιάμιση ώρα. Μιλάμε για πολεοδομικό συγκρότημα 15-20.000 κατοίκων. Δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τέτοιο πληθυσμό. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μην αδικούμε και κανέναν”.  “Αντιμετωπίσαμε ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο μηχανισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και αυτές αξιοποιήθηκαν πλήρως. Μπορεί η διαδικασία να ήταν η ενδεδειγμένη καμιά φορά όμως οι φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τον κρατικό μηχανισμό”. Όταν ρωτήθηκε αν είναι “ικανοποιημένος” τόνισε: “Η λέξη ικανοποιημένος δεν ταιριάζει μετά από τέτοια τραγωδία. Είμαι δυστυχισμένος”. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην παρέμβασή του διευκρίνισε πως “δεν έχει ευθύνη η Πυροσβεστική για την εκκένωση, αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση”. Ωστόσο σημείωσε πως “το συγκεκριμένο φαινόμενο που ολοκληρώθηκε σε 1,5 ώρα και προξένησε τους τραγικούς θανάτους, ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση ενός οικισμού 15-20 χιλιάδες κατοίκους. Χρειάζεται 5-6 ώρες ίσως και μία ημέρα για να εκκενωθεί η πόλη. Ούτε καν να αρχίσει ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε. Δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση σε 1,5 ώρα”. Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός πως εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις σημείωσε: “Οι κατασκηνώσεις έχουν διαφορετικό σχεδιασμό. Άστοχο και άτοπο να κάνουμε συγκρίσεις”.