Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι πληροφορίες ότι αρχειοθετήθηκε το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με εκείνο του Ανδρέα Πάτση, αφού πρώτα φρόντισαν να κρύψουν τα στοιχεία τους.

Ads

Σύμφωνα  με ρεπορτάζ του Documentonews, όλα φέρεται να έγιναν πριν από ένα μήνα κατόπιν εισήγησης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Παππαδά προς την αρμόδια επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Πρόκειται για τον δικαστικό λειτουργό, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι εισηγήθηκε προς την επιτροπή της Βουλής, η υπόθεση του πόθεν έσχες του Ανδρέα Πάτση να παραπεμφθεί στην εισαγγελία.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο δημοσίευμά του το documentonews.gr, πριν από περίπου ένα μήνα ήταν ο ίδιος αντεισαγγελέας που τήρησε εντελώς διαφορετική στάση, όταν ήταν αυτός που εισηγήθηκε, η επιτροπή να αρχειοθετήσει τις υποθέσεις των παράνομων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλε τόσο το πρωθυπουργικό ζεύγος, όσο και ο Ανδρέας Πάτσης. Και μάλιστα, την ίδια ημέρα.

Ads

Οι λίστες

Μάλιστα, το documentonews παρουσιάζει τα πρακτικά από τα αποτελέσματα μέρους τακτικού ελέγχου, που πραγματοποίησε η επιτροπή πόθεν έσχες για τα φορολογικά έτη 2015 έως 2019. Η επίμαχη λίστα φέρει υπογραφή 26 Σεπτεμβρίου 2022. Εισηγητής είναι ο αντεισαγγελέας Βασίλης Παππαδάς. Στην επίμαχη λίστα συμπεριλαμβάνονται 1.075 ονόματα. Δηλαδή η επιτροπή έπρεπε μέσα σε μια ημέρα να κρίνει κατά πόσο υπάρχει παραβίαση νόμου σε 1.075 υποθέσεις. Μάλιστα σε κάθε ελεγχόμενο αναγράφονται απλά τα αρχικά του ονόματος και του επιθέτου του, καθώς και τα τελευταία τέσσερα ψηφία του ΑΦΜ του.

Πιο συγκεκριμένα, στην επίμαχη λίστα περιλαμβάνεται ένας ελεγχόμενος με τα αρχικά Μ.Κ. Τα τελευταία τέσσερα ψηφία του ΑΦΜ του συγκεκριμένου ελεγχόμενου (1944) φαίνεται να ταυτίζονται με εκείνα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

image

Το ίδιο ακριβώς φέρεται να συνέβη και με την περίπτωση του Ανδρέα Πάτση, όπου σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ελεγχόμενος με αρχικά Π.Α. κι ενώ τα τελευταία τέσσερα ψηφία του ΑΦΜ (1078) του συγκεκριμένου ταυτίζονται με αυτά του Ανδρέα Πάτση.

image

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 8, παράγραφος 1 του νόμου 3213/2003, ο οποίος αφορά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα στα οποία «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα». Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου, στα παρένθετα πρόσωπα λογίζονται μεταξύ άλλων «οι σύζυγοι και οι εν διαστάσει σύζυγοί τους και τα πρόσωπα, με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης».

Πολάκης: Ζούμε την κατάπτωση του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπολύει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, στο φόντο του εν λόγω δημοσιεύματος.

«Ζούμε την κατάπτωση του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας. Το ανακριβές πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους, για το οποίο είχα απευθυνθεί στην Επιτροπή Πόθεν έσχες της Βουλής μετά από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, αρχειοθετήθηκε σε μια διαδικασία του σωρού», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης και καταλήγει ως εξής στην παρέμβασή του: «Δεν πρόκειται απλώς για εμπαιγμό αλλά για κατάλυση των θεσμών. Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει και η Δικαιοσύνη να κάνει όσα πρέπει».

Ακολουθεί η δήλωση του Παύλου Πολάκη:

Ζούμε την κατάπτωση του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας. Το ανακριβές πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους, για το οποίο είχα απευθυνθεί στην Επιτροπή Πόθεν έσχες της Βουλής μετά από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento, αρχειοθετήθηκε σε μια διαδικασία του σωρού.

Τα μέλη της Επιτροπής ψήφισαν την αρχειοθέτηση ανάμεσα σε 1075 άλλες υποθέσεις που ουδέποτε συζητήθηκαν. Τα ονόματα μάλιστα των ελεγχόμενων ήταν καλυμμένα όπως και το ΑΦΜ τους. Προκειμένου απ ο, τι φαίνεται να καλύψουν τον Μητσοτάκη αρχειοθέτησαν στην ίδια διαδικασία και την υπόθεση Πάτση.

Ο Μητσοτάκης δεν είχε δηλώσει την οικογενειακή εταιρεία στη Γαλλία όπως και ο Πατσης. Το προκλητικό είναι ότι ο ίδιος ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Βασίλης Παππαδάς, ο οποίος εισηγήθηκε σήμερα την δίωξη Πάτση και γιατί απέκρυψε εταιρείες και γιατί κατείχε παράνομα εξωχωριες εταιρειες,ήταν ο ίδιος που τον Σεπτέμβριο είχε εισηγηθεί ακριβώς το αντίθετο για τον Πάτση και τον Μητσοτάκη για το ανακριβές πόθεν έσχες τους. Προφανώς υπολόγιζαν στην ανωνυμία και την κοροϊδία, αλλά τους παρέσυρε το τσουνάμι των αποκαλύψεων Πάτση.

Δεν πρόκειται απλώς για εμπαιγμό αλλά για κατάλυση των θεσμών. Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει και η Δικαιοσύνη να κάνει όσα πρέπει.