Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα καυτηριάζει άρθρο που δημοσιεύεται στο Foreign Policy και υπογράφει ο δημοσιογράφος, Γιάννης Μπαμπούλιας.

Ads

Το άρθρο που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε κρίση εξωτερικής πολιτικής» ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται ότι «η Τουρκία επανακαθορίζει τα σύνορα της στο Αιγαίο και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό» αναφέρεται στην υπογραφή τον περασμένο Νοέμβριο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στην Αθήνα, αλλά και τη χλιαρή αντίδραση Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Σημειώνει ότι «το αποτέλεσμα ήταν μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές και πολιτικές κρίσεις στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, που εξέθεσε τη διεθνή αδύναμη θέση της χώρας. Υπάρχει θετική προοπτική, ωστόσο, για τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη -απλώς πρέπει να ακολουθήσει τα διπλωματικά υποδείγματα που έθεσε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον διάστημα από το 2015 ως το 2019».

«Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της χώρας, στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη, ουσιαστικά δεν έκαναν κάτι για να παρέμβουν» αναφέρεται στο άρθρο. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η διπλωματική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν ωφέλησε την Ελλάδα, ενώ κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επαφές που είχε στις ΗΠΑ όχι μόνο δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος αλλά στήριξε και τις ΗΠΑ στην απόφαση της να εξοντώσει τον Ιρανό στρατηγό, Σουλεϊμανί, τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τήρησαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση.

Ads

Το άρθρο επισημαίνει τις «σπασμωδικές κινήσεις ρίσκου» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η πρόθεση της Αθήνας να στείλει στρατό στη Λιβύη, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σοφία», αλλά και οι συζητήσεις για την αποστολή συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, σε πλήρη αντίθεση με την παραδοσιακή διπλωματική πολιτική της Αθήνας.