Την άρση του τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όσοων εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου διέταξε η Ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση. Η Εφέτης Ανακρίτρια Ειρήνη Καλού ζητά άνοιγμα των λογαριασμών, τόσο Μοναχών όσο και της ίδιας της Μονής αλλά και άλλων εμπλεκομένων προσώπων, για την περίοδο 1998 έως 2005 – διάστημα για το οποίο δεν είχε ζητηθεί άρση τραπεζικού απορρήτου.

Ads

Ειδικότερα, η κ. Καλού ζητεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ηγούμενου Ευφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, των λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου καθώς και των λοιπών εμπλεκομένων στην υπόθεση- συμβολαιογράφων, μέλος της ΚΕΔ, μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Παράλληλα, η κ. Καλού με αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο ζητά από τις αρμόδιες αρχές της χώρας τα ανάλογα στοιχεία για όσους από τους εμπλεκόμενους -φυσικά και νομικά πρόσωπα- ανέπτυξαν εκεί οικονομική δραστηριότητα. Τα στοιχεία από το άνοιγμα των λογαριασμών θα διαβιβαστούν και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία τα έχει ζητήσει.

Την ίδια ώρα η δικαστική λειτουργός ετοιμάζεται -σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου – να αποστείλει νέες κλήσεις προς τους κατηγορουμένους, και συγκεκριμένα σε συμβούλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σειρά θα έχουν στη συνέχεια στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, ενώ τελευταίοι αναμένεται να κληθούν ο ηγούμενος Ευφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, οι οποίοι εσχάτως διαφώνησαν με την υπερασπιστική γραμμή που είχε χαράξει ο συνήγορός τους και μετά από διαφωνία επέλεξαν άλλο νομικό παραστάτη.

Ads

Στο μεταξύ, χθες, το Επιστημονικό Συμβούλιο του Κοινοβουλίου εξέδωσε γνωμοδότηση υπέρ της εξαίρεσης από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, των προσώπων που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και υπουργών των οποίων οι πράξεις, ή οι παραλείψεις εντάσσονται στο αντικείμενο διερεύνησης της Επιτροπής.