Να αρθεί το casus belli από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά και να σταματήσει η κούρσα εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας ζήτησε χθες από τη Σμύρνη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ελλάδα νιώθει ότι την απειλεί η Τουρκία, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Το Βήμα», ο κ. Πάγκαλος είπε «ότι υπάρχουν και στις δύο χώρες τα στρατιωτικά δόγματα, αλλά εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε πού θα αποβιβαστούν οι γενναίοι στρατιώτες των 4.000 αποβατικών σκαφών τα οποία βρίσκονται στις ακτές του Αιγαίου. Υποθέτω όχι στην Ιταλία» και πρόσθεσε: «Υπάρχει όμως και πολιτικό θέμα. Η τουρκική Εθνοσυνέλευση είπε “όχι” στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και τη χαρακτήρισε αιτία πολέμου».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε την άρση του casus belli, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Όταν τέτοιου είδους συνθήκες υπογράφονται από τόσα πολλά κράτη- μέλη του ΟΗΕ, ισχύουν και για όσα δεν την έχουν υπογράψει. Άρα ισχύουν και για την Τουρκία». Επομένως, παρατήρησε, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί το δικαίωμα μιας χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Επιπλέον, ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ απαγορεύει τη χρήση και την απειλή χρήσης βίας για οποιονδήποτε λόγο οπότε, με τη στάση της στο θέμα του casus belli, η Τουρκία εναντιώνεται και σε αυτόν και πρόσθεσε ότι αναμένει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση «ως πράξη γενναιότητας και ωριμότητας να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο στις διμερείς σχέσεις». Ο κ. Πάγκαλος είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο. «Είμαστε οι πιο φανατικοί οπαδοί της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας. Οποιος την εμποδίζει μάς κάνει ζημιά. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να κλείσουμε το Αιγαίο».
Σχετικά με την κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες και η στρατιωτική τεχνολογία αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως υπάρχει και ταχύτατη απαξίωση αυτής της τεχνολογίας. «Όταν αγοράζουμε αεροπλάνα και κανόνια,συνήθως αυτός που μας τα πουλάει έχει πάψει να τα χρησιμοποιεί» είπε. Παράλληλα, ζήτησε οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας και της Ελλάδας να μην καθορίζονται από τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, αλλά να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, για την πρόσφατη απόπειρα μιας ομάδας υπό τον κ. Κρις Σπύρου να τελέσει Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ο Πάγκαλος τόνισε πως «Ο κ. Σπύρου έχει πει τα σχέδιά του εδώ και αρκετό καιρό και έχει αποδοκιμαστεί τόσο από τον ελληνικό Τύπο όσο και από Έλληνες πολιτικούς. Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει ούτε στους Τούρκους ούτε στους Έλληνες» και πρόσθεσε: «Ανήκει στον πολιτισμό της ανθρωπότητας και γι΄ αυτό έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UΝΕSCΟ».
Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η υφαλοκρηπίδα. Καλή είπε η συμφωνία Βενιζέλου-Ατατούρκ αλλά τότε δεν υπήρχε η τεχνολογία για την ανακάλυψη πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Αιγαίο.
Επίσης μεγάλο πρόβλημα, είπε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, είναι και η κατοχή της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Ζήτησε να αποφεύγεται η δαιμονοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τόνισε ότι όταν επισκέπτεται την Τουρκία καταλαβαίνει πόσο μεσογειακός λαός είναι ο τουρκικός, καθώς και όταν επισκέπτονται οι Τούρκοι την Ελλάδα καταλαβαίνουν πόσο ανατολίτες είναι οι Έλληνες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >