Καταπέλτη για τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας αποτελεί έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος ζητά, μεταξύ άλλων, από την ελληνική κυβέρνηση την άρση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων, τουλάχιστον, υπαλλήλων σε ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα ζητεί από την κυβέρνηση.

Ads

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα θα παραδοθεί στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για την αναδιάρθρωση του στενού πυρήνα του κράτους, που θα αρχίσει να υλοποιείται από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2011.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», στην έκθεση γίνεται λόγος για ευρείες συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, η σύνδεση της απόδοσης ολόκληρων τομέων του Δημοσίου με τα χρήματα τα οποία δαπανούν από τον κρατικό προϋπολογισμό (από την απόδοσή τους, με άλλα λόγια, θα εξαρτάται η χρηματοδότησή τους), η καθιέρωση συγκεκριμένων δεικτών αποδοτικότητας για τους υπαλλήλους και κυρίως για τα στελέχη (προϊστάμενοι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές), η θέσπιση νέων κριτηρίων για την κατάληψη των θέσεων ευθύνης, η αλλαγή της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού κ.λπ.

«Κλειδί» για τη μείωση των μισθολογικών δαπανών και την ανανέωση του δημόσιου τομέα, που χαρακτηρίζεται ως «γερασμένος και μη αποδοτικός», ο ΟΟΣΑ θεωρεί την κατάργηση της μονιμότητας, τουλάχιστον για τους νεοπροσλαμβανόμενους, με ταυτόχρονη καθιέρωση ενός νέου συστήματος προσλήψεων. Σύμφωνα με αυτό, το προσωπικό θα είναι αυστηρά επιλεγμένο, όχι μόνο με διαδικασίες που έχουν σχέση με την κατοχύρωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, αλλά και με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν για κάθε φορέα.

Ads

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του διαπιστώνει ότι οι μισθολογικές δαπάνες στη χώρα μας εκτινάχθηκαν στα ύψη την τελευταία δεκαετία- με αποκορύφωμα το 2009. Η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, παρά ταύτα, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. «Χαμηλά και μεσαία στελέχη των δημοσίων υπαλλήλων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «έχουν υψηλότερους μισθούς απ΄ ό,τι οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, αν και εργάζονται κατά μέσον όρο λιγότερες ώρες και διαθέτουν αυξημένη εργασιακή ασφάλεια».