Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό την άρση της επιστράτευσης των ναυτικών «υλοποιώντας το πάγιο αίτημα της ΠΝΟ» όπως δήλωσε.

Ads

 
«Με αυτόν τον τρόπο επικυρώνουμε -με τον πλέον σαφή τρόπο- τη δημιουργική συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει μαζί της, με κοινό γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας. Στην εθνική προσπάθεια που καταβάλλουμε για να βγει η χώρα από την κρίση, ο Έλληνας ναυτικός διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των ναυτικών επιβατηγών, επιβατηγών οχηματαγωγών και φορτηγών οχηματαγωγών πλοίων του Εμπορικού Ναυτικού παραμένουν σε καθεστώς επίταξης υπηρεσιών από τις 6 Φεβρουαρίου 2013.
 
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία της 6ης Νοεμβρίου, που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. «Οι ναυτεργάτες το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και το έχουν πλήρως ενστερνισθεί ότι η απεργία της 6-11-2013 δεν είναι μια τυχαία απεργία διαμαρτυρίας αλλά πρόκειται για απεργία επιβίωσης και αντίστασης ενάντια στην επιχειρούμενη πλήρη κατάργηση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων της Χώρας μας, τα οποία με τιτάνιες προσπάθειες και αγώνες έχουν κατακτηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει:  
 
«Η λαίλαπα των μνημονίων πιέζει συνεχώς για νέες ανατροπές και πρόσθετες περικοπές χωρίς να υπολογίζει τον παράγοντα άνθρωπο και τον παράγοντα οικογένεια, οι οποίοι και έχουν κυριολεκτικά φθάσει σε σημείο της απόγνωσης. Οι Έλληνες Ναυτεργάτες πρώτοι απ’ όλους έχουν νοιώσει στο «πετσί» τους τα κτυπήματα αυτά αφού βιώνουν καθημερινά την μάστιγα της ανεργίας , τις συνεχείς απολύσεις, τις συνεχείς μειώσεις στις συνθέσεις των πληρωμάτων, την μη πληρωμή των δεδουλευμένων τους στον χώρο της ακτοπλοΐας, την συνεχή απεμπόληση και περιορισμό των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, χωρίς δυστυχώς καμία προσδοκία ανάκαμψης.
 
Ας αφήσουν οι όποιοι καλοθελητές την σύνταξη εκθέσεων και μελετών για δήθεν νέες, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και ας περιοριστούν στην ωμή και στυγνή πραγματικότητα. Εξάλλου και στο πρόσφατο παρελθόν ανάλογες «προφητείες» για την άρση του καμποτάζ διαψεύστηκαν παταγωδώς και διαψεύδονται οικτρά και από τις μετέπειτα εξελίξεις και από την σκληρή πραγματικότητα. Ας τεθεί επιτέλους ένα τέρμα στο «όλα και όλοι θυσία στον βωμό των δανειστών». Οι σημερινές συνθήκες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ολιγωρίας»