Δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στις «συνιστώσες» των πιστωτών και στις, εντός ΣΥΡΙΖΑ, πτέρυγες της ρήξης επιχειρεί να κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην τελική φάση της προσπάθειας για ευρωπαϊκή λύση.

Ads

Σ’ αυτή τη μάχη το τελευταίο χαρτί που παίζει η κυβέρνηση είναι αυτό της μη πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου – ένα χαρτί, το οποίο συμπυκνώνεται στο μήνυμα «άρση πιστωτικής ασφυξίας ή στάση εξωτερικών πληρωμών» και αποτυπώνεται και στην χθεσινή πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι το ίδιο μήνυμα που είχε μεταφέρει από την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, ξεκαθαρίζοντας ότι χωρίς χρηματοδοτική ανάσα η Ελλάδα δεν έχει πλέον δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεων στο Ταμείο και προσβλέποντας σε παρέμβαση της κυβέρνησης Ομπάμα για πιο ευέλικτη στάση από το ΔΝΤ.

Εν αναμονή ανταπόκρισης σ’ αυτή τη θέση, η κυβέρνηση επιλέγει να μπει στην, τελευταία όπως όλα δείχνουν, εβδομάδα της διαπραγμάτευσης με σκληρή γραμμή και ξεκαθαρίζει ότι η ρευστότητα δεν αρκεί πλέον για να καλυφθούν παράλληλα μισθοί και συντάξεις και εξωτερικές πληρωμές: «Από τις 5 έως τις 19 Ιουνίου οι δόσεις προς το ΔΝΤ είναι συνολικά 1,598 δις. Αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν. Αυτό είναι γνωστό», δήλωσε ευθέως χθες ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινείται και η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: «Εάν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία», τονίζεται, «και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

Ads

Στην πολιτική απόφαση τονίζεται ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει «μνημονιακή συμφωνία», ενώ το βασικό στίγμα που δίνεται εντός και εκτός συνόρων είναι «θα δείξουμε ευελιξία αλλά δεν θα δεχθούμε ταπείνωση και εξευτελιστικούς όρους».

Ισχυρή μειοψηφία υπέρ της ρήξης

Οι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ευμετάβλητες ισορροπίες.

Στην πολιτική απόφαση της προεδρικής πλειοψηφίας ενσωματώθηκε κείμενο της κίνησης των «53», ενώ η πρόταση ρήξης που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη – στηριζόμενη από την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι – πηρε 95 ψήφους υπέρ και 75 κατά. Στο δισέλιδο κείμενο που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε να μην πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ και ν’ ανοίξει ο σχεδιασμός «εναλλακτικών απαντήσεων» για την πορεία της χώρας εάν οι θεσμοί συνεχίσουν την «ίδια εκβιαστική τακτική».

«Όταν δεν πάει άλλο, λέμε “stop”, δεν θα πληρώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσθέτοντας: «Είναι αυτό η καταστροφή, ή αυτό που μας επιβάλλουν;… Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνον στην Ελλάδα ισχύει το εθνικό νόμισμα = καταστροφή».

Οιωνοί «σύγκλισης» από το Brussels Group

Υπό αυτά τα δεδομένα, ξεκινά ξανά από αύριο η λεγόμενη «τεχνική» διαπραγμάτευση στο Brussels Group, με τις πληροφορίες από την ελληνική αντιπροσωπεία να κάνουν λόγο για σύγκλιση και για ισχυρές πιθανότητες συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο φορολογικό οι συντελεστές του ΦΠΑ κλείνουν πλέον σε 3 με ανοιχτό ακόμη το «παζάρι» για τις μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερες ή υψηλότερες κατηγορίες, βήματα προόδου υπάρχουν και για τα κόκκινα δάνεια, ενώ οι πιστωτές φέρονται να αποδέχονται και τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την επόμενη διετία. Στο ασφαλιστικό, η φόρμουλα που δείχνει να προκρίνεται είναι μια κατ’ αρχήν δέσμευση για αύξηση των μέσων ορίων συνταξιοδότησης, με πρώτο βήμα σ’ αυτήν την κατεύθυνση την σχεδόν πλήρη κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Παραμένει ακόμη, ωστόσο, άγνωστο εάν η φόρμουλα αυτή θα γίνει αποδεκτή και από το ΔΝΤ και το «κλειδί» της λύσης παραμένει στα χέρια του πολιτικού άξονα Φργακφούρτης – Βρυξελλών – Ουάσιγκτον.